Oops Marsvin
Välkommen!
Till Salu
Gås kläcks
Höns
Marsvin-delen
Mina marsvin
Favoritmarsvin
Födelseberäkning
Leveransberäkning
Skötsel av skinny
Tips o råd ang avel, sjukdom mm
Färgguide
Nappflaska Råd
Prematurer
Ballong, växer inte?
Marsvinsfång?
Pälsutveckling skinny
Lakeland eller pet?
Färger skinny
Dold dalmatin mm
Himalaya utveckling mm
Marsvinskvittret!
Alpaca eller texel?
Födsel långhår
Födsel skinny
Mina burar förr!
Varför det namnet?
Smörblommor giftiga?
Djurhistorier
Roligt + tidsfördriv
Bra råd i livet
Vad säger Bibeln?
Gallerier
Länkar
Färger på skinny
(Under uppbyggnad)

                                                                                               marsvinssupport@oopsmarsvin.se

Detta är inte en sida som förklarar färger som en vanlig sida som förklarar färger. Denna sidan är tänkt som en hjälp att kunna färgbestämma sin skinny, med hjälp av bilder o sunt förnuft, utan att behöva sätta sig in i avancerade genetikslära (som i och för sig är mycket kul!)

Hudfärg på skinny.
Olika exempel på hur skinnyns hudfärg ändrar sig. De ihopsatta bilderna är ett och samma marsvin sedd från bägge hållen. Först nyfödda sedan en månad gamla och sist två månader gamla.

Något att tänka på är att samma färg kan vara väldigt olika, fast det är samma färg. Särskillt lurigt är lilac. Lilac kan vara allt från mycket ljus, nästan vitt, till på gränsen till grey. Huden på skinnyna är då lika stor i skillnaden på hur ljusa/mörka de är.

Jag fäller in fyra bilder på pälsade djur som den första är beige och de tre andra är lilac.
Då kan du tänka dig hur skinnet skiljer på en skinny med samma skillnad. Har de päls på nosen, så är det lättare ibland, men ofta har de bara kort-kort päls, och då ser du knappt skillnad på beige och lilac, inte ens om du är van.
Cajsa här ovan är beige. Tänk bara en mm päls på nosen som en skinny ibland har när den föds, kan du då se skillnad på denna beige och den ljusa lilacen på bilden nedanför?


Som Yum-Yum här, hans skinn som skinny (hmm, intressant tanke, Yum-Yum som skinny) i alla fall så hade det knappt gått att se om det var lilac eller beige.


Ser de ut som Sofia så är det lättare!!


Men Elak här? Ögonfärgen får tala om om det är lilac eller grey. Lilac är rödögd och grey är rubinögd.
Men är de choklad eller grey? Samma problem kan komma mellan grey och taskig choklad om man inte är van.


Sedan har vi det svåra mellan lilac o beige.
Lilac är lilac ton i skinnet och på öronen när de föds, beige är ljust hela tiden även som nyfödd.
Lilacen ljusnar sedan fort.


Denna nyfödda (Oops Redrf) är white/lilac. Du ser att det som är lilac är mörkare i ton. Men efter bara några dagar så ljusnar det.
Under ser du bild på henne från sidan och ryggen från nyfödd-5-6v.Här ser du hur samma hona ljusnar i det lilac i ansiktet och lilacfläcken på bakkroppen

Här är en lilac (Oops Liliot) från nyfödd till 4 veckor

Visst är det inte lätt att här se att han är lilac?
Lilac ljusnar mycket på några veckor från de är nyfödda. De är lilac när de föds och skiftar till nästan vitt sedan när de är små. De mörknar igen.


Här har vi en beige (Oops Stackars Styvdotter) utan päls

Tänk er en lilac som är nyansen ljusare än Liliot ovanför denna? Hur lätt är det?
Eller lemon och saffron med beige? Har de nästan ingen päls så går det knappt att se skillnad. Då får man ha koll på vad som ligger i stammen. Finns bara den ena färgen bakom så får man sätta det. Som vuxna brukar det ju komma päls så man kan se bättre. Men en del förblir ju helt nakna.
Rebeckas farfar är beige och inget lemon ligger i stammen.
En beige till, Oops Rebecca, nyfödd- 6 v.


En beige till, Oops Titus, nyfödd-6v.

Här är ser han nästan ut att vara lemon på nyföddbilden.

Bilder på lemon och saffron m.fl på skinny har jag inte. Snälla skicka det till mig!!!!!


Här nedan har vi Black/golden/white.
Se hur goldenfläcken mörknar på Oops Yrväder från hur den var när hon föddes tills hon är 3½ vecka

Här nedan har vi golden/white (Oops Aramis)
Gråa tassar?
Här ser du även att en golden skinny kan under några veckor som liten få en skum grå färg på benen/tassarna och ibland på öronen med, liknar inte alls golden, kan vara helt grått, även skinnet då. Men det är en övergångsfas på de som är mörka golden, goldenfärgen kommer tillbaka.Här kommer Alexanders färgutveckling (Nyfödd -3v- 7v- 5 mån) nedanför honom kommer hans kullbror Alex.Här kommer kullbrodern Alex. Alex är med golden, men han är ljusare än Alexander, dock inte så ljus att han räknas som buff. Som vuxna så var det bara en nyansskillnad på pälsen på nosen.

Här på Alex ser du med den skumma gråa färgen som tassarna fick när han var 3 veckor gammal (Näst sista bilden).Black/white. Här syns ju tydligt att Leni är black/white. Ändras inget.
Buff/black/white. Som nyfödd ser Mjuki ut som white/black ju! Buff-färgen framträder efterhand. Jämför med Gosi nedan, nyansskillnaden i huden på den som är buff här och den som är cream på Gosi. Ett tränat öga ser dock var hon kommer att bli buff sedan.Cream/black/white. Här är det med jättesvårt att från början se på Gosi vad som ska vara vitt och vad som ska bli cream. Kolla hur ansiktet och örat mörknat. Jämför nyansskillnaden på det som är cream här med det som är buff på Mjuki här ovanför.