Ha marsvin, orka fast du är sjuk?

Vill du gärna ha många marsvin, t.ex föda upp lite, men antingen är du för sjuk eller så har du svårt att hinna för du har småbarn?

 

Oops Marsvin
Välkommen!
Till Salu
Gås kläcks
Höns
Marsvin-delen
Djurhistorier
Roligt + tidsfördriv
Bra råd i livet
Husmorstips
Recept typ
Matfakta
Marsvin trots sjukdom?
Svininfluensan
Vad säger Bibeln?
Gallerier
Länkar

Det går att lösa om du verkligen vill. Här kommer tipsen som gör det möjligt!

 

Ok, då tar vi problemet med marsvin.

Du är i sitsen att du är sjuk (eller mamma) och du orkar(eller hinner) inte ha flera marsvinen, med vad det innebär.
Du måste tänka i nya banor.
Lyfter du buren och bär iväg den och tömmer den?
Och bär sedan in den i badrummet och tvättar den?
Tar du var vattenskål eller vattenflaska och bär ut i köket och tvättar och fyller på, en efter en?
Har du matskålar till pelletsen som får tvättas nästan var dag, du tar ut dem i köket och fixar till dem en efter en?
Drar o sliter du i höet och trycker in en släng i var bur?
Neeeeeej!!!!!! Sluta!!!!
Här kommer några tips!
Okej, först problemet med att byta bottenmaterialet till många marsvin:
Bära ut var bur för att tömma den kan du glömma. Då klarar du en bur - MAX! Och då kan du glömma att kunna klara av att ha marsvin med.
För att detta ska fungera så får det aldrig bli vått i burarna. I så fall åker du på att tvätta burarna, och det vill vi inte utsätta oss för i onödan. Så både du och marsvinen vinner på att du bytar ofta till dem.
Ett bra råd är 3 ggr i veckan. Ena gången tar du allt, precis allt och 2 ggr i veckan tar du alla smutshörnor och hus/bo.
Du måste ha:
1. Något stort och lätt, typ en lövkorg i nylon. Två stycken.
2. En stor rymlig sopskyffel.
3. En stark man eller son är med bra att ha till hands. (För att bära ut och in sakerna)

Då börjar vi:
1. Först så fyller du den ena korgen med ren ny kutterspån.
2. Sedan sätter du den tomma korgen sidan om burarna och tar fram sopskyffeln. Med den så bara öser du upp det gamla spånet upp i den tomma lövkorgen.
Du tar inte ut marsvinen, de vänjer sig fort vid att du rotar där.
En del marsvin gillar inte den tomma bottnen utan kämpar för att vara kvar på den gamla spånen. Det kan sluta med att 4 marsvin trängs på 2 kvdm och håller sig krampaktigt kvar där medan du försöker komma åt bottenmaterialet! Om de gör så, så lägg in lite rent spån i en tom hörna, så de kan stå på det i stället.
Gå från bur till bur, det tar inte lång stund vid var bur. Du bara öser upp den i korgen sidan om dig. Du ska inte ändra ställning, sitt på knä hela tiden eller stå upp, beroende på var du har burarna. Se till att korgen är precis intill dig hela tiden. Du ska inte behöva gå ett enda steg till den. Inte heller böja dig en enda gång. Jo, men bara när du går till nästa bur.
När du är klar med alla burarna så ber du maken eller en son att bära ut skräpkorgen åt dig!!!!
Sedan gör du likadant med det torra spånet.
1. Be maken eller en son att bära in den med rent spån i.
2. Ställ sedan korgen sidan om var bur och ös upp lagom mängd, bara gå från bur till bur och upprepa.
Det blir stökigt, men det gör inget. Du måste ändå sopa när du är klar. Att sopa mycket eller lite skräp är ingen skillnad.


Okej, detta är ju bra säger du, men jag hann inte ta dem på en vecka :S, nu är det vått i burarna, burarna måste tvättas. Jaha, klantigt. Nu får du mer jobb. Men även nu finns en genväg.
1. Ta ljummet vatten med lite ättika i i en skål.
2. Ta ut marsvinen ur buren.
3. Häll ut ett par dl av vattnet i burbottnen. Låt stå en minut. Ta en diskborste (som bara används till detta ändamål) och skrubba rundor lite.
4. Ta en del torr spån och lägg i. Snurra runt med det i bottnen så suger det upp vattnet.
5. Ös ut det nu våta spånet med sopskyffeln och burbottnen är ren o fräsch o luktar inte mer.Daglig vård:
Vattnet:
1. Ta en spann eller en stor skål från köket.
2. Om du har vattenskålar så ta några höstrån. Snurra runt hötussen i var vattenskål, så blir den diskad.
3. Häll sedan bara ut allt i spannen. Sätt tillbaka skålen i buren där den stod. Gå från bur till bur och upprepa med var vattenskål.
När du är klar med alla skålar så slänger du ut allt där ute. Bor du i lägenhet så får du ha ett durkslag och sila det och hälla det silade vattnet i toastolen (eller vattna blommorna med det) och lägg skräpet som blev över i våta sopor.
Detta ska alltså gå undan. Spannen i ena handen. Ta en tuss, snurr runt 2 varv, häll ut, nästa bur osv.
När du är klar så tar du och
1. häller rent vatten i spannen och tar ett litersmått.
2. Nu går du bara från bur till bur och fyller vatten i skålarna genom att hälla vattnet ner i var skål, som typ när du vattnar dina blommor. På bara några minuter har alla rent nytt vatten utan att en skål har lämnat rummet!
Har du vattenflaskor gör du samma.
1. Ha en spann och häll ut vattnet i, gör samma bur till bur.
2. Sedan fyller du en spann med rent vatten. Sänk bara ner flaskan i spannen, så fylls den själv. Sedan hänger du bara upp den direkt, gå från bur till bur och gör samma.Höet hanterar du lättast och smidigast i hötussar om du har många burar.
Ta snören. Har du kompis som har hästar så be att få balband som de får över från sina höbalar. Klipp dem i 3-4 dm långa bitar. Knyt sedan ihop så mycket hö som 2 marsvin äter på ett dygn i var tuss. Gör tussarna då och då under dagen när du har en liten stund över. (Efter ett par veckor så går det nästan på på noll sekunder). När det sedan är hödags så lägger du tussarna i en korg och går från bur till bur o lägger in 1-2 tussar i var bur, efter hur många de är. Snabbt, smidigt och smutsar inte ner. På kvällen fyller du på om det tagit slut någonstans, hö får aldrig ta helt slut. Dessutom så håller höet sig fräscht och okissat på i en knuten tuss än löst på burbottnen.Pelletsen behöver inga skålar om burbotten är ren. Skippa skålarna då och lägg den mängd pellets du SÄKERT vet att de äter upp på burbottnen, så kan de böka runt efter den där i stället. Är du osäker så ta en halv matsked per långhår och en matsked per skinny om dagen.

Om du använder skålar så är det inte ovanligt att de har skålarna som sin pissuar och sedan kan de inte äta maten i den då så klart, bara att slänga maten då.


Copyright (C) 2004
Senast uppdaterad
2013-08-14 17:39