Dagbok

Här under dagbok ändrar jag lite ibland. Tar bort en del när det inte känns så aktuellt längre.

 

 

Söndag 12/8. Oj, det har varit sommar. Det ryktas och säges så i alla fall. Iof var det varmt vid slutet, men jag tycker ändå det känns som att sommaren började ju nyss, snart är det ju höst igen. 

 

Jag var glad att efter över ett år äntligen fått rätt på min hemsida. Så min plan var att uppdatera nästan var dag. Varför då dessa två månadernas osynlighet?

Dels är det ju det vanliga. Min svåra värk. När jag fixat alla saker som är ett måste så är jag slut och orkar inget mer.

Dels så har här hänt något jättehemskt. Min favorithund, min älskade nudel, han har dött en gång och nästan dött två gånger. Ja, som ni nog förstår så lyckades jag återuppliva honom första gången. Men det var en mardrömsnatt utan dess like.

Jag ska dra hela historien senare.

Vad det var som hände honom? Borrelia i hjärnan.

Så hela sommaren har gått åt att bära honom och prata med och pyssla med honom. Som tur var så hittade jag en bärsele i en djuraffär i Sjöbo. Sedan sydde jag om en vanlig bebibjörnbärsele så den passar honom, då kom han närmare mig.

 

Tisdag 4/6.  Uppdaterade till salu lite.

Satte in några bilder på araucanablandraser.

 

Jag är sjuk i dag, det är synd om mig ;) Räcker ju gott med den vanliga värken, kasst när man är sjuk ovanpå det. Allt är segt och gör så ont, så i dag har det varit en pipdag.

 

Jag har köpt 10 ägg och kläckt fram fasaner till min bror i pesent! Han vet inte om det. Tyvärr så blev det bara 4 kycklingar som var friska i dem.

 

Samtidigt så kläckte jag rapphönsungar. De är så små! Men där blev bara 2 som överlevde, av 1o ägg. De ska jag ha själv!

Nej, nu går jag och lägger mig, God Natt!!!

 

Sön 2/6-2013. Skrivit  lite text på hönssidan.

 

Lagt in bilder på nå´n dvärgsilkes och ett par på dvärgkochin/dvärgsilkeblandraser.

 

Lagt in en sida med dvärgmaraner.

 

Lagt in ny dagens bild :P

 

Lö 1/6  Nu har jag rättat till framsidan.

 

Lagt in en ny dagens bild.

 

Jag har lagt in 3 nya räknare. Visste inte om jag skulle börja på de 22500 hits som det var innan, men så tänkte jag att nej, jag börjar om på nytt. Sidan är ju inte riktigt samma nu ju.

 

Hur gör man för att gå från 40 till 80 besökare om dagen till 0-7? Jo, datan kraschar och även hemsideprogrammet så man inte kan uppdatera den på 1 år och 4 månader.


Jag har lagt in fler olika nyanser av olika färger på ägg på sidan "Ägg"

Nu är det lite bilder inne på mina dvärgkochin!

Till salu uppdaterat! Tuppar och kycklingar.

To 30/5 2013     DET FUNGERAR!!!

Nu blir det bara att fixa alla buggar och felplacerade bilder och texter, men en sak i taget! Att inte ha kommit åt hemsidan på 1 år och 4 månader gör att lite buggar inte spelar någon roll!

Ge gärna beröm eller kritik för det nya upplägget och innehållet mm och förslag på förbättringar! (Om jag sedan inte håller med er är en annan sak, fniss!)

 

To 30 maj 2013.

Ja, min hemsida dog.

Det är så att jag skulle få en annan begagnad men bättre data än min gamla. Men i stället för att få tillbaka datan efter helgen så dröjde det 7½ månader. Så jag kom inte åt hemsidan alls. Hela hemsideprogrammet som jag har ligger med koder i datan.

Sedan så fungerade inte hemsideprogramnmets nya koder som jag fick.

Min hemsida är inte så liten, så att göra en ny var inte skoj. Planen var att börja om helt på nytt igen, med någon ny sorts hemsida. Men vanemänniska som jag är ut i fingerspetsarna så kändes allt annat fel. så jag gav det ett nytt försök. Nu, efter att hemsidan stått stilla ett år och nästan fyra månader så hoppas jag att kanske har jag fått det att fungera.

I dag så provar jag att bara ladda upp framsidan och dagboken.

 

Gamla läsare ser att allt är ändrat, okej mycket i alla fall. Marsvinsuppfödningen är helt borta, jag har inte ett enda marsvin kvar. Jag blev för sjuk av värken.

Men så klart så behåller jag alla råd och info om marsvin och man kan fortfarande maila mig och fråga om råd och hjälp.

I stället så är det nu höns som gäller :)  

 

 

Till och med februari 2012:

 

Måndagen 20/2 2012. I dag hade jag trevligt besök! Carolin Gräbner var här!
Jag fick 2 marsvin av henne och hon fick 2 marsvin av mig.
Visst är vår hobby MYCKET roligare när man slipper blanda in pengar!? Vad gör det om den enes marsvin är "mer värda" ena gången, nästa gång jämnar det ändå ut sig, åtminstånde i det långa loppet :P

Har köpt 6 blåa araucanaägg i dag, de är desinfekterade nu och ska in i kläckaren nu.


Jag ska försöka bygga en egen äggkläckningsmaskin! Värt ett försök ju! Tar jag lite då och lite då så ska det nog gå! Termostaten är köpt och betalad via ebay :P Frigolit har jag hemma. Grannen har en gammal datafläkt. Nät har jag själv. Detta ska bli skoj :D Ska bara se till att den blir lätt att öppna och att vända äggen i och att det får plats till en bra hög ägg!

Mina höns har börjat värpa! Nu får jag 3-4 ägg om dagen, 1-2 beiga och 2-3 grön/turkosa! Bara små ägg, det är ju dvärghöns jag har :D


Söndagen 19/2. Ja, nu blir det inte alltid som man tänkt...
Planen var ju att behålla bägge merinobebbarna. De är så fina! Jättefina platta veckfria öron, tjock sträv fin päls, lugna och fina.
Ja, min plan var att ställa ut dem bägge två.
Men så satt jag och tänkte. Jag ska ju hålla antalet marsvin till max 12 st marsvin. Och jag vill ju ha ett par skinny och lakeland med ju. Och så börjar jag direkt med att spara en hel kull :S
Så nu har jag fattat beslutet. Bägge två får flytta. Anledningen är helt enkelt då platsbrist pga fler raser och begränsad plats och ork.
Nu när jag inspekterade dem så visar de inga tecken på tappat.
Killen har platta veckfria bra öron. Han har bra färg både på öronen och på nosen. Hans päls är tjock och sträv och jättefin! Tyvärr så har han dock fått ett bett i toppen på pälsen på bakhuvudet. Vet inte om det kan "växa bort" så han kan få en utställningschans ändå eller om han bara blir till avel och utställning i klippt långhår. Sänkte priset på honom pga detta, så han kostar 400kr.
Systern är intakt i pälsen. Hon har stora jättefina platta veckfria öron. Öronen har bra färg. Nosen har bara lite färg äbnnu så länge, men hon är ju inte så gammal, 6 veckor och 5 dagar. Pälsen är tjock och sträv och fin. Dock är hon inte lika vältypad som sin bror. Då alla vet hur kräsen jag är med detta, så var det det som dömde henne till att till sist ändå bli till salu. Hon kostar 450kr.

Onsdagen 6/12. Min Bambi har dött :´(
Bambi är den lilla bruna (numera brungråa) glada tiken som jag haft i måånga år nu. Hon är äldst av mina hundar.
Hon var min näst bästa favvo.
Hon var en mycket härlig extra glad hund som sprudlade av känslor. Faktiskt så mycket att hon rätt ofta skenade iväg i hysteri. Nästan alltid pga roliga saker. Som när här kommer besök. Hon hoppade och skrek och krafsade och skrek och arbetade upp sig till ett exhalterat hysteriskt beteende, så jag fick rätt ofta säga till henne på skarpen, så hon lugnade ner sig i alla fall en grad.
Jag är emot att ge djur mat vid bordet. Mina hundar får inte det. Men inga regler utan undantag.
Bambi hade favören att få äta med mig vid bordet alltid, hon fick alltid små bitar med gott. Då och då fick jag en snabb puss på min näsa av henne! De andra försökte inte tränga sig eller ta det, de tittade inte ens dit, de visste det var hennes favör. Det var precis som att hon bara behövde den stunden av mys. Det blir tomt nu vid bordet :(
När jag var ute och gick med hundarna på vår älskade fälad. Så då och då stannade hon och stod kvar och bara tittade. Hon hoppades jag skulle gå tillbaka och bära henne. Men promenad är promenad. Tas upp för en gos är en sak, bäras runt är en annan sak. När jag gått iväg 100 meter så sprang hon ifatt oss som ingenting. Hon måste ju testa, går det så går det ;)
Hon hoppar lätt och elegant upp i soffan och sängar. Men ibland får hon ett nervöst flipp. Tittar misstänksamt på soffan och tar noga försiktigt sats länge länge, till sist rusar hon mot soffan och kastar sig handlöst upp...och slår sig av farten upp och blir ledsen. För att nästa gång hoppa upp lika självklart som alltid. Ja, hon har alltid varit lite av ett nervöst våp då och då. Fast nästan alltid bara när hon blir upphetsad.
Helt enkelt en vovve med väldigt mycket känslor!
Pga min värk så hälsar jag i stort sett inte på folk längre. Men en familj har jag ändå försökt hälsa på då och då. De har 2 stora hundar. Bambi älskade dessa stora hundar! Så hon fick alltid vara med när jag skulle dit! Och när vi kom fram så rusade hon bort till deras hundar och krafsade dem i ansiktet och skrek hysteriskt av glädje (som alltid). De verkade smickrade av uppmärksamheten, för de stod stilla och lät henne hållas och viftade stolta på svansen av glädje att se henne :) Hon älskade Skotty och Gibsson.
Ja, hon var pigg och glad för sin ålder, 12 år nu i november, pudlar blir ju i regel 15-16 år.
I våras så fick hon en hosta. Jag sökte veterinär för den. Men ingenting hittades. Jag sökte igen och hon fick då antibiotika, men det hjälpte inte. Hon fick i samma veva ett par knölar på 2 av sina tår. Jag tänkte då, jag vet ju att det finns en canser på hundar som sätter sig på tårna och som sedan ger metastaser till lungorna, jag trodde det kanske var det. Så nytt veterinärbesök igen och jag frågade veterinären, men nej, det var fel typ av knutor på tårna för den diagnosen sa hon. Bambi hade ju inte ont av dem i alla fall, ja knutorna var inte så stora heller ju. Sorgligt ändå att se henne hosta var dag och inget kunna göra för att hjälpa henne. Inte hostade hon hela tiden inte, men ändå, nån hostattack om dagen. Fast inget fel på henne annars, samma pigga och glada Bambi.
Men då hostan inte gav sig utan blev lite värre (tyckte i alla fall jag), så tror jag själv ändå att det kanske var canser? När jag nu vet det finns sådant. Min mor sa att hon trodde det var hjärtat som orsakade hostan, att hjärtat var svagt. Men det skulle ju veterinären hittat tycker jag.
Trots allt så var det ju inget fel på henne annars. Samma pigga glada busiga Bambi med sina spelande öron och ögon av glädje :D
Bambi älskar allt i barnväg! Fast hon har aldrig haft en egen valp i hela sitt liv. Om det föds kattungar eller marsvinsungar så står hon där och är helt uppslukad av dem, putsar dem och tvättar dem. Kläcks det kycklingar i kläckaren (jag lånat av min bror och hans fru), så innan jag vet att de ska kläckas så står hon där och tittar in på äggen i kläckaren förväntansfullt, följer dem noga medan de kläcks.
Trots sina 12 år så har hennes ögon varit bra alltid. Ögonlyst är hon flera gånger utan anmärkning. Inte för avel utan bara för att veta så att allt varit bra.
Nu för 2 månader sedan så började ett öga bli missfärgat och på 2 månader så blev det helt vitt och det andra fick en annan ton, men inga problem med dem annars, rann inte, inte ont. Blev bara halvblind på så kort tid. För tio dagar sedan så kunde hon inte se i mörker. Och för några dagar sedan så ryggade hon mitt på dagen för tvätten, som hänger där den alltid hängt, detta mitt på dagen.
Så jag insåg då, blindhet i kombination med att vara hysterisk av sin natur är ingen bra sak. Hon blev ju jätterädd så fort man råkade röra vid henne eller om hon krockade mot mitt ben när det var
mörkt, då kastade hon sig åt ett annat håll så rädd hon blev.
Tänk, bara 3 veckor innan så såg hon i mörket.
Att låta henne gå tills hon blev helt blind vore grymt, hennes liv hade blivit en mardröm.
Så vi pratade ut om det i familjen och alla var överens, hon skulle inte behöva uppleva den dagen hon blev helt blind.
Så jag ringde veterinären igen i förra veckan. Och pratade med henne om det. Hon höll med oss.
Så avlivningsorsaken var nattblindhet som förvärrades otroligt fort i kombination med hennes hysteriska psyke. För att skona henne alltså. Och så hostan dessutom i bakgrunden.
Något som känns bra är att jag hade besök nu i ett par veckor och min gäst hade med sig sina 2 hundar. Hennes ena hund var gravid och i fredags så födde den 2 valpar. Bambi vakade över tiken hela natten utan att lägga sig. När valparna på morgonen föddes så var hon helt till sig av glädje! I söndags så kläcktes det ett gäng vaktlar i äggkläckningsmaskinen och vem stod och vaktade utanför redan innan de började komma ut? Jo, Bambi! Hon putsade lyckligt de små nykläckta vaktelkycklingarna!
Det känns väldigt, väldigt, väldigt underbart att hon fick uppleva att bli låtsasmamma 2 gånger till under sin sista helg innan hon skulle somna!
Nu i dag kl 10 var det dags. Som tur var så var hon ju nu van vid veterinären vid detta laget, så hon brydde sig inte när vi körde dit i dag. (puh!)
Hon fick sin spruta i nacken och somnade under 10 minuter i min famn. När hon sov mycket djupt så fick hon den sista sprutan.
Veterinären hittade knappt blodkärl att sätta avlivningsvätskan i, inget tryck på blodet sa hon. Jag frågade om kanske hostan ändå kunde vara ett svagt hjärta som inte upptäckts? Hon trodde inte det, men kanske.
Hon somnade in snabbare än någon jag fått avlivad.
Nu slipper hon stress och förtvivlan i alla fall.
Och här sitter jag ensam vid bordet. Ingen svansviftande Bambi tittar på mig för att dela min mat, för att sedan ge mig en snabb puss på näsan.


Otur kommer i flock.

Tisdagen 5/12. Inbrott :(
DUMMA ELAKA TJUVAR :´(
När jag kom ut och skulle köra sonen till bussen så hade tjuvar stulit ett helt hjul av mig :( Tydligen har de blivit överaskade för på nästa hjul var alla hjulmuttrarna avskruvade, men de hade inte hunnit få med sig det hjulet med. De pallade upp bilen med tegelstenarna jag har vid brunnen för att laga den, de hade alltså gått runt hela huset för att ta dem där de låg bara 1½ meter från vår ytterdörr.
Det läskiga är alla mina hundar som reagerar direkt vid minsta ljud. Och öppnas grinden om än försiktigt så far alla upp för att kolla. Men inte ett ljud. De måste ha varit flera med, för att kunna lyfta upp bilen på tegelstenarna utan domkraft.
Jag sover i rummet där fönstret är mot bilen med :S
Jag som tog de sista pengarna i somras för att köpa splitt nya sommardäck. Jag är så ledsen. Och kommer de tillbaka i natt?
Har satt upp lampor runt hela huset nu, vid alla hörn, sådana som startar när det kommer någon. Hoppas det avskräcker dem från att fortsätta.

Lördagen 19/11. Ja, sen på att skriva här. Men har ni facebook så har ni sett att BonBon fött!

Info om mina marsvin får ni vänta på ett tag till, Jessica har inte hunnit skicka dem ännu. Den som väntar på något gott väntar alldeles för länge :/

Här skulle kläckts lite kycklingar, men ägg skickade via post är svåra att få fram. I alla fall alla jag fått hit ett gäng och bara en kyckling. Hoppas på bättre lycka nästa helg när sästa kull ska komma. Väldans synd om den ensamma kycklingen. Inte nog med att den inte har någon mamma, den har inte ens ett enda syskon :( Snacka om att vara ensammast i världen. Den sitter och gråter här nu, ropar efter syskon och mamma...som inte finns :´( Hoppas så nästa helg får fram någon, så den får en kompis i alla fall.

Skulle skriva en massa nu ju, men glömde allt nu. Är trött, lägger mig nu. God natt världen!

Ons 2/11. Oj, jag har glömt skriva om marsvinen som kommit! Nu har i alla fall marsvinen från Jessica kommit hit!
Coronas Chocolina
Severins Pepsi
San Patriks BonBon
Coronas Onyx
San Patriks BonBon
De är jättefina!!! Korta fina nosar, som jag vill ha det på dem :D

Nu sitter Onyx utan flicka :/

Grodsocken (Cavy Cat´s Frog in a Sock) råkade halka med hit samtidigt.
Han är satt med Pepsi :) Se planerade kullar.

Chocolina fick sitta med bonBon. jag blev orolig det första dygnet, Chocolina pryglade upp bonBon rejäl (inget blod men en massa jakt och skrik. Men efter ett dygn så var de vänner och inte ett enda bråk sedan dess :D

Fre 21/10. Nu har jag suttit och gråtit hur länge som helst. Över en artikel i tidningen.
http://gd.se/nyheter/sandviken/1.4018459-vanvardade-pudlar-fick-avlivas
Jag har pudlar nu och jag har haft andra raser innan. Men en pudel är mer som en bebis än som en hund. Den är så otroligt tillgiven och kärlekstörstande. Den vill ingenting hellre än att ha en matte eller husse att älska. Den lever för det och dör hellre än vara utan det. Och dessa, så många, till och med bundna, de är bara så hemskt. Och när de till sist blir räddade så är det för de 14 bara för att dö. Så synd jag inte bor närmare där, då kunde jag tagit hand om 2 av dem de letar hem till :(
Det blir mardrömmar i natt :S

I morgon kommer marsvinen från Jessica hit!
Fast inte Chocolinabebben, hon stannar kvar hos Jessica.
Men BonBon, Onyx, Pepsi och Chocolina kommer i alla fall :D *Längtar*

Alltså, hur kan de bara göra så mot sina hundar :S :S :S (Tänker på pudelstackarna igen)

Lör 15/10. Är SÅÅÅ glad! Jag får köpa några lockiga marsvin av Jessica Marmolin!
Onyx
Pepsi
BonBon
Chocolina
En flickunge under Chocolina

Vid lämpligt tillfälle så kommer sedan Marmeladen från Pling.

Lite senare så komme det en sheltihane från Jens. Den ska bara tillverka någon unge där först.

Se alla under mina marsvin!
Men det finns inte bilder på alla ännu.

Sedan fattas bara en supertypad satinhona (gärna vit) korthårig eller långhårig utan betydelse.
Och en vacker perfekt skinnyhona!
Sedan
ska det inte vara fler.
Så någon som har eller får senare så tänk på mig!

Lör 8/10. Nu har jag tingat 5 marsvin! Alla långhåriga, 4 lockiga. YES!!!
Förutom då Marmelotta Marmelad som ska hit från Pling vid tillfälle :)
Blir SÅÅÅ skoj att kunna få lite marsvinsbebbar igen! Och vilken massa tid de kan få med pyssel, när de bara är så få till antalet!


Jag har fått 2 nya katter. de liksom bara flyttade hit :S En dag skrek en kiseunge i vedboden. jag låste upp och tittade, jo en svart ca 3 månaders kattunge satt och grät. Tog upp den i famnen och den blev så glad. Satte den bland hundarna och den reagerade inte ett dugg! Betedde sig som om den gått med hundar hela livet, vilken den ju troligast gjort då med. Lite småfluff, fast ändå korthårig, men gissar att det finns långhår i den. Natten fick den heta. Ett par veckor senare så var vi nere vid dammen. Natten förljde med, gräst var högt, men hon hoppade sig fram i gräset bland hundarna, hon verkar tro hon är en hund. Hela vägen var hon med och lekte i vattnet och i gräset. Vi gick hem och hon var med runt fötterna. Gick in i stallet för att natta hönsen och Natten sprang runt oss. Jag gick in för att hämta en sak till grannen, gick ut igen och då satt hon på trappan och grät och ville in. Jag lyfte upp henne och satte in henne innanför dörren, tänkte, "oj vad fluffig hon är, är det det långa fuktiga gräset som gjort pälsen så?", jag gick över till grannen. Pratade med honom och med min mor ett tag. Berättade att jag satte in Natten och att hon kändes så fluffig, visst, hon är ju lite fluffig, men måste vara gräset. Skämtade om att det nog var en annan katt. Gick in igen. Där inne fräste katten vid hundmatssäcken. Lyfte upp henne. Hmm, SÅ lurvig är ju inte Natten, men samma storlek, samma färg. Visade hynne för sönerna och sa, detta kan väl inte vara Natten? De tyckte det verkade lite skumt, men klart det måste vara hon ju? Jag sa, nej, det måste vara en annan. "Visa mig Natten samtidigt som denna, så tror jag på dig, inte innan dess", sa en av sönerna. Och ingen annan katt kom. Det gick 2 timmar. Sedan kom Natten. DET VAR EN NY KATT! Uppenbarligen syster med den andra, utslängd samtidigt, men hade inte hittat eller vågat sig fram innan. Endast lite fluffigare.
Jaha, nu har vi två katter till! Klart de får stanna!!!
Stackare, utslängda sommarkatter :S Vilken tur de hittade oss. Tyvärr så hade de en trevlig present till oss, svår öronskabb. Så det blev veterinär och medicin, stronghold, till både katterna och hundarna.
Jaja, vad gör man?
För övrigt så är Natten den underbaraset katt jag ägt! Mycket kelig!
Gissa vem som ligger i mitt knä just nu och spinner? Gissa vem som sover i sängen? Gissa vem som är jätteduktig på att ta möss?
Nä, inte katten inte, utan min gamla hund Bambi så klart!
Nej, jag ljög. Det är så klart Natten, Natten, Natten! (fast så klart sover hundarna med i sängen)

Alla möss som var kvar var helt utan bi-ljud!
Jag hade tänkt behålla dem, men när ett bra hem dök upp så slog jag till :) De har nu fått ett hem som kelmöss hos en mycket trevlig trebarnsfamilj där även pappan i huset älskar möss! Inte ens av flytten så fick mössen bi-ljud, hoppas det blir bra nu :)

Hur mår jag annars? Jag fick en liten hjärtinfarkt i onsdags och en lite större i torsdags. Nej, det var säkert ett krampanfall, men fy vad det gjorde ont, kändes som om någon slet ut mina revben och et strålade ut i ryggen och jag mådde så illa. Jag var jätterädd, varför vet jag inte, fick liksom ångestpanik helt utan anledning. Som tur är så var Tom hemma och kunde trösta mig. Men efter knappt 10 minuter så släppte det och var borta igen, puhh. Hoppas det inte kommer tillbaka.
Jag har bara vilat nu hela fredagen och lördagen. Ja, i dag hade jag inte mycket val, jag vaknade medan det var mörkt ute av ett migränanfall. Jag tog en tablett och la mig. Men inte hjälpte den inte. Jag kunde inte gå ur sängen innan middag :S :( Och resten av dagen var jag skakis och matt :/

Man ska veta att man lever!

Ons 31/8. Gnäll gnäll gnäll gnäll. Det är synd om mig.
Jag har haft migrän var dag (en dag slapp jag!) sedan förra måndagen. Livet går verkligen i slow motion då :( Till råga på allt så utbröt det nu på mig någon sjuka. Så jag och äldste sonen ligger i feber och har rejäl huvudvärk! YNK!!!
Fast lite mysigt är det ändå att slappa i soffan och glo på tv :D
Det som gör saken extra ledsam är att vi har kretstillsyningsmannen på besök denna veckan. med extra bra tal :S Och i går kunde jag alltså inte ens vara där de 20 minuterna han hade sitt tal. Inte nog med det. jag kunde inte ens lyssna på det i telefonen, kl 20 fick jag vacker ta och lägga mig :( Men jag spelade in det, så senare i dag ska jag lyssna på det! Sönerna sa att talet var väldigt bra!På torsdag lär jag inte vara frisk nog för det, men förhoppningsvis kan jag klara de 30 minuterna på lördag! Hoppas :)

Inget marsvin har flyttat in ännu. Marmelotta Marmelad ska hit vid tillfälle. Dock har jag inte hittat någon kompis till henne ännu :/ Känns lite skumt att jag under så lång tid inte ska kunna hitta något marsvin som är sött nog för att få flytta hit. Har alla söta marsvin tagit slut?

Mössen ska jag avliva alla de jag har kvar. De har någon sniffsak och jag har tidigare avlivat de flesta och sparat de utan symptom och behandlat dem med terramycin. Men så kom det igen nu. Nu har jag gett upp och ska avliva alla som är kvar.
Det kommer att ske nu i veckan. Vill någon ha dem och försöka med dem så säg till snarast, så får ni dem gratis om ni tar alla 30. Nästan alla är satin. Ett par är gravida. Här är bild på dem:Ons 17/8. Ja. Inget till försvar. Jag hade helt enkelt till och med glömt bort hemsidan :S Livet, värken, hemmet, sjukvården, försäkringskassan, ja allt tar ut sin rätt i vad man orkar. och facebook är med lite skulden. När jag där skrivit något, så blir det liksom inte av att skriva det en gång till här ju :S Hoppas jag kan ändra på mig nu och sköta mig bättre :(

Var tog mössen vägen? Jo, jag tappade sugen. Jag hade flera helt underbara satinmöss oh fuzzy och engelska och dominantnakna. Så fick jag in någon nyssjukdom på dem, antar mycoplasma, eftersom det florerar så vilt överallt. Jag fick det först för ett år sedan. Hade då sådan tur att jag hade en kvarglömd oöppnad terramycinburk hemma. Det tog det och allt blev bra. så i våras fick jag det igen och nu hjäklpte inget. Så jag fick tagit bort flera av dem och nu dagarna ska jag ta bort resten tror jag. Utom den dominantnakna Micke. Han och en helnaken spansk fuzzyhona har suttit i eget akvarium hela tiden och jag har varit noga med hygienen mellan burarna och han och hon är helt pigga!

Så musaveln fick försvinna, orkar inte börja en tredje gång.


Jag har lånat min lillebrors (Sotarmästare Magnus Jakobsson) och hans frus äggkläckare. Så jag har nu ett helt gäng små söta bebbar som kläcks! De flesta är framme, men några är fortfarande bara hål i skalet. Väldigt enkelt och underbart nöje! Att ligga på magen och titta in genom fönstret till kläckaren och se hur de tar sig ut ur äggen! Kycklingarna blir ju alla de sorter för mina vuxna höns är silkeshöns och dvärgkochin och isbar och araucana.
Det blir en del över av de nykläckta, om någon vill köpa några.


Här är några friserade dvärgkochin, SÅÅÅ fina och några chabo och några guldsebright. För tillfället går alla ihop utom 2 dvärgkochintuppar som sitter i avelsburar. En pärlgrå som sitter med en pärlgrå silkeshöna. En mörk som sitter med en vit en röd och en svart och en svart med brunt på av dvärgsilkeshönor. Detta för att få fram gulliga hönor med tofsar.
Jag har den stora turen att grannen tvärs över vägen, en pensionerad farbror, han hjälper mig med att gödsla till dem och med att klippa min gräsmatta, snällt va! :D


Fre 24/6. Vill du ha en tavla av ett djur eller annat motiv eller av ett vackert foto?
Min son Ted är mycket duktig på tavlor av olika slag, allt från skiss, bläck, oljetempera och ägg-målning.
Han är under utbildning, men är redan så duktig! Även om han inte är färdig. Men ni ser tavlan på framsidan och fler saker kan man få som exempel. Han gör tavlor till en, för både er och honom, rimlig peng.
Vanligast pris 100kr till 400kr.
Mer tidsödande kostar upp till 600.
Priserna är satta efter hur lång tid de tar, en bläcktavla är snabbare att göra och en oljemålning tar mer tid.Just nu så är saknaden inte så stor som innan. Det är så mycket som händer när det är sommar.
Och så har jag ryggskott. Och då är det rätt skönt att slippa städa burar.
Jag kan väl säga en konstig sak nu;
Jag är glad att jag har ryggskott!
Ja, det lät väl weird?
Hmm, en förklaring kan ju vara på sin plats kanske :P Jag blev för 4 veckor sedan mycket sämra av min värk. Så dålig att jag inte kunde handla eller annat alls. Det blev värre och värre i 3 veckor. Från knäna upp till skuldrorna. Till sist kunde jag inte ens mer än äta lite mat hos brorsan innan Tårarna kom av smärtorna och jag fick åka hem igen.
Jag trodde livet var helt borta nu. Att jag inte kunde något alls, inte ens diska lite eller handla eller inte ens hälsa på brorsan i 2 timmar. Att ta mig ur sängen tog en timme var morgon, em millimeter i taget. Verkligen kasst :S
Så en morgon så kände jag hur det kom från svanken. Då insåg jag att det var ryggskott. Fibromyalgin "smittar" ut smärtan i omkringliggande vävnad. Jag ringde då omedelbart till sjukgymnasterna. En rar dam där tog in mig på en akuttid. Hon konstaterade vad jag tänkte. Så fick jag råd och övningar. Råd och övningar jag hade behövt både i fjor o i förrfjor när jag gick med ryggskott i 6 månader var gång.
Jag hade fått lära innan att jag skulle luta mig framåt för att "nerven som var i kläm skulle kunna komma loss". Det är visst en övning som gör en sämre i stället :S Jag ska i stället luta mig bakåt hela tiden och fick övningar där jag ska ligga på magen och resa ryggen upp, så jag pressar ihop den sidan som fått skadan.
Ja, nu har det gått en vecka och jag är bättre! Långt ifrån bra, men jag behöver inte ha tårar i ögonen hela tiden i alla fall :P Nu kan jag finnas igen, bara jag byter ställning väldigt ofta och inte står stilla eller sitter.
Och ett ryggskott går ju över!!! Även om det tar tid. Hade det varit värken så vore mitt liv helt över nu.
Så återigen, jag är glad jag har ryggskott! Med tanke på alternativet.

Som tur är så har jag en snäll granne som klipper min gräsmatta åt mig nu och gödslar till hönsen.


En rolig sak! Jag hjälpte en bekant med sin hund i vintras. Inte tog det lång tid, men de blev så glada att jag fick en minilaptop som tack! Tyvärr så fungerade den inte :/ När de fick reda på det nu, så fick jag en annan och den är jättefin! Så underbart! Jag trodde aldrig jag skulle kunna få råd med en sådan, så fick jag en! Den är så fin, jag vågar knappt använda den :/ Snälla de är bara för att jag är så fattig *glad!*

Min sons vita toypudel han haft i 10 år (sedan han var 8 år), hon dog i våras. Hon var vår ledarhund. Det var den bästa och klokaste hunden jag någonsin haft i mitt hem, ja överhuvud taget ens träffat. Om någon annan berättat saker om deras hund, som Princess gjorde här, så hade jag aldrig ens trott på dem, hon var mer människa än hund. Saknaden är enorm.
Så nu är det inte så bra stämning bland de som är kvar, varken Kesia eller Bambi eller Charlie (tik) är ämnen för att vara ledare.


Jag vill ha en ko.
Jag vill ha en häst, en arab.
Jag vill ha marsvin igen och möss.
Och många burfåglar av olika slag, som jag hade förr. Tigerfinkar, guldbröstade astrilder, senegalamaranter, violbukade granatastrilder, helenaastrilder, påvefinkar, goldsamadiner. Nej för resten, inte goldsamadiner, de är för tråkiga. Sparvpapegojjor, kakariki, aratinga araurea, solparakiter, rosenkakaduor, albakakadua, orangetofsad kakadua. Ja, jag hade väldigt många fler sorter, men dessa är de jag skulle vilja haft igen.
Jag kan önska precis vad jag vill!
Jag kan ändå aldrig ha det med min värk. Men önska kan jag :D
Och i paradiset ska jag ha det igen. Tur vi snart är där.

Skönt väder det är nu! Jag gillar sommaren när det inte är för varmt. Är det för varmt så kan jag inte göra någonting, hjärnan slutar att fungera.
Vad sa du? Det där var inte snällt. Den fungerar visst annars. Väl? Tror jag :S

Ons 1/6. För mycket, orkar inte skriva om allt.

Måste i alla fall skriva att räven tog alla mina marsvin. Jag kom hem efter ett ärende bort på förmiddagen och då var alla borta, inte ett spår, inte päls, inget var vält eller annat stök. Alla rör o bon låg som de skulle. De var ju vana vid hundarna, så räven har ju bara stått och väntat och plockat dem en efter en när de gått ut ur de säkra stora bona :(
Jag undrade hur hon kunde ta 6 så stora marsvin på en gång. Men några dagar senare så hittade jag resterna av dem ute i logen. Pälsarna, bakbenen och skallarna. De låg i en hög. I min egen loge :S :S :S Usch, snyft.

Så var jag jätteglad jag skulle få lov att köpa igen Bamiras Asta av snälla Maria W. Nu såg jag extra mycket fram emot det, snacka om att hon skulle bli kelemarsvin, få allt kel de andra 6 fick dela. Men veckan innan jag skulle få hem henne så dog hon hos den som lånat henne av Maria, hon var troligast dräktig. Sååå ledsen jag blev. Men långhåren dör ju lätt när de är gravida, så är det ju tyvärr :(

Ons 13/4. Förlåt mina läsare att jag varit osynlig här på min hemsida.
Jag har varit på Försäkringskassans utredning nu i en månad och hela jag har hållt på att gå under.
Så att sitta vid datan har varit en omöjlighet, jag har haft nog med att bara finnas.

Sommaren är på gång. Jag har bestämt mig för att minska vår gräsmatta. Jobbigt att be folk om hjälp förjämt :P
Taket på logen har flyget av en bit i stormarna, det är papp o tjära på den sidan, få se hur jag ska lösa det :S


Planerar redan för hur marsvinen ska kunna bo ute i sommar :D De trivdes så bra förra sommaren när de gick lösa här på tomten! Jag måste bara se till att de har en massa hus att springa in i som skydd för fåglar mm. Jag har ett par stora blåa tunnor till, jag ska be grannen dela dem åt mig så marsvinen får fler skydd.

Mössen har jag avslutat, nära på i alla fall.
Jag har fått en smitta på honorna, så jag avlivade 18 möss för 2 veckor sedan (kostade 450kr). Kvar har jag 10st, en dominant frisk naken hane, en fläckig verkar frisk, tre fuzzyhonor, en dominant nakenhona, en bone engelsk hona, en choklad fox satinhona, en extreme svart hona och en röd satinhona.


Min mamma blev ganska "frisk" igen, hon fick en pacemaker och kom hem igen efter 4 veckor. Hoppas vi får ha henne i livet ett tag till :)
Hon blev i alla fall så bra att hon inte ville bo här, så med hemhjälp så klarar hon sig själv ganska bra. Vi kör och handlar ihop som vi alltid gjort, även om ingen av oss klarar att storhandla som jag/vi gjorde förr.

Fre 4/2. Ja, jag har varit slö med att skriva här. Men allt runt om mig bråkar. Försäkringskassan och läkare, både med mig och med min son :( Det är dubbelt lass att dra med 2 som ska slåss mot samma jättar.
Dessutom så har min mor blivit jättesjuk. Hennes hjärta är så svagt att det inte orkar pumpa runt blodet, så hennes läppar och naglar är blålila så fort hon pratar eller försöker gå.
Nu i går fick hon en pacemaker. Det var osäkert om hon skulle klara operationen. Men det gjorde hon! Visserligen tog den 2½ timme i stället för 30 minuter, då hjärtat var så förstört att de kunde inte hitta en väg in i det, fast de följde blodkärlen in :S
Att veta att om hon dör så träffas vi snart igen när Gud sätter stopp för denna hemska världen och rensar upp den och gör den till ett paradis åt oss :D Det är en stor tröst och det gör att hon inte är orolig själv.
Men nu är maskinen inne och nu ska hon förhoppningsvis bli piggare! Så hon kan orka tugga sin mat igen och inte leva på näringsdryck :S Och så hon kan ta sig till och från toa själv med rullator. I början ska hon bo här hos oss, tills hon känner hon vill bo hemma igen.

Malin var här i fredags och hämtade en mushona med 10 ungar som ska vidare till Ajanki. Då förälskade sig Malins kompis barn sig i 4 musflickungar! Malin tog med en ahouti satinhona pga storlek o typ. Trots att agouti är fel i hennes ögon ;) 6 pojkemöss följde också med dem hem.
Och summan var att här försvann 22 möss men där 10 av dem var små bebbar!


Lör 26/11. Vill skriva en massa men kan inte, har för ont i fingrarna :(
Mamma är kvar på sjukhuset, det blir 4 veckor på tisdag.

Sö 21/11. Mor ligger fortfarande på sjukhuset. Hon blev sämre och sämre inne på avdelningen och i torsdags så åkte hon ner till hjärtintensiven igen. Hon blev anfådd av att ligga ner i sängen och försöka prata med en :S :S :S. På hjärtintensiven fick hon en hjärtstärkande behandling i 48 timmar. Sedan kunde hon prata igen.
Hon har avböjt att få inopererat en hjärtsvikt. Hon ska få en pacemaker och de vill sätta in en invärtes defibrillator som ska starta hjärtat med en stor elstöt vid hjärtstopp. Däremot så ska hon få en pacemaker, så fort det går, men kön är 2 månader.


Fantastiske Fy är nog den vackraste och sötaste skinny jag någonsin har sett! INGEN NOS! Jag är så glad för den lille guldklimpen. TROTS hans dubbla öronveck, jag som AVSKYR kassa öron. Men de ligger bra ändå, så det syns knappt. Men jag struntar totalt i det då han vann mitt hjärta till 100% ändå! Skulle jag bara ha ett enda marsvin kvar så hade det blivit han!

Sö 14/11. Mor är fortfarande på sjukhuset. Hennes allvarliga hjärtsvikt är nu ett gravt hjärtsvikt. Hon ska få en pacemaker och de vill sätta in en invärtes defibrillator som ska starta hjärtat med en stor elstöt vid hjärtstopp. Nackdelen är att den kan råka starta ändå, vilket gör mycket mycket ont.
Min lillebror bjöd oss på gåsamiddag i dag! Mor fick permission från sjukhuset de timmarna. Jag och sonen proppade oss fulla på värktabletter för att kunna vara med. Men jag fick migrän och var tvungen att köra hem efter mindre än 2 timmar. Men vi fick träffat alla en stund i alla fall och även då min mor :D

I fömiddags kom Pling hit med Fantastiske Fy! Skoj!


Sö 7/11. Min mor ligger på Lunds sjukhus för hjärtinfarkt. Hon åkte in i tisdags.
Hon är ok och kommer troligast hem nu i veckan. Hoppas vi i alla fall. Tack för tröst och stöd och alla hälsningar jag fått till henne!


Inga bilder ännu då fingrarna inte lyder mig så bra nu.

Sara och Sara var här i fredags! Tyvärr fick Malin förhinder för att komma med :(
Det var den roligaste dagen jag varit med om på så länge jag minns! Sara hade med sig sina möss. Och som vi bytte och bytte och bytte. Vi lyfte på möss, tittade på dem här och på dem där och pratade och bytte och pratade och bytte! Fläcken och Kisen och 5 gossebarn (där de flesta skulle med till Malin) och 5 flickebarn följde med Sara! Och kvar stannade 2 satinhonor och ett gäng texelmöss + två långhår, där en texel och ett långhår ska flytta till min vän Annelie, Zurvivings till helgen! Plus ett par fuzzy som mellanlandat här!
Det var SÅ ROLIGT! Jag glömde all smärta medan de var här! När de väl kört så fick jag all smärta i gengäld på en gång efteråt, MEN DET VAR DET VERKLIGEN VÄRT! Djuren och glädjen med dem kan verkligen få en att blockera smärtorna ett tag! Det blir ett andrum för kropp och sinne!


Må 1/11. Känns som om jag inte pallar skriva om hur jag mår :/
Jag tar lite.
I tisdags var vi på barnreumaten med Tom igen. Han ska nu gå på någon reumatisk medecin som han ska ta med sprutor i magen en gång i veckan själv.
Resan dit på 5 mil och tiden där slår ju ut min värk. På onsdagen så somnade jag kl 20.00 och sov till kl 10 dagen efter.
I torsdags så hade jag så ont att jag bara grät och sprang rundor, jag kunde inte sitta still, hela kroppen slets sönder totalt. Det var den värsta kvällen på mycket länge.
Hela sista månaden har varit katastrof. Ja, de sista två månaderna, men mest sista. Jag har varit sjuk i influensa 2 ggr och det slår ju också ut mig i värk.
Allt annat blir lidande, hemmet, all form av social samvaro, mötena i min församling av JV och så klart även då hemsidan här
  :S

Jag kan inte annat är att imponeras enormt åt hur intelligenta och smarta folk är! "Enligt polisen ska mannen ha haft ett knivliknande föremål i magen då han hittades.
- Vi misstänker att mannen bragts om livet"

Men? Tror de verkligen det? Jag trodde det annars var en vanlig normal dödsorsak? Vimlar det inte av folk som hittas döda med knivliknande saker i magen? Anledningen är att föremål sugs in i magen på folk som råkar passera dem pga magnetismen som bildas av skillnaderna i blodflödet till och från hjärtat, alla vet ju att blodet innehåller järn ju!

Problemet är nu löst, mannen dog en normal död.


Fr 22/10. Bromsarna är fixade! Det som ingen reperatör eller askota ens kunde gissa. Men Gunnar är duktig. Uppe på huvudbromscylindern så sitter det två små metallrör innan rören till bromsarna. De heter bromsreduceringsventiler. Han hittade när han blåste i dem att där inne i dem fanns det en ventil. Han blåste och rensade och höll på. Och det hjälpte!
Må 18/10. Har haft bilen på lagning med bromsarna 3 ggr nu, men killen får inte rätt på dem. De har ett intressant fel. De bromsar FÖR MYCKET på ett bakhjul, dubbelt mot vad det ska. Och ändå sitter inget fast. Ska dit i morgon igen, suck :(


JAG FICK RYGGSKOTT I NATT :@ iNTE I SVANKEN DÄR JAG BRUKAR FÅ DET, UTAN UPPE MELLAN SKULDERBLADEN! SKUMT. Jag skulle vända mig som jag gör miljoner gånger var natt pga värken och så bara pang :( Det gjorde så ont att jag bara klåg stel som en pinne.När det blev morgon så gick jag upp 30 min innan väckarklockan ringde, jag kunde inte ligga kvar pga smärtorna. Min mor smörjde in mig i liniment 2 ggr i dag. Svårt med armarna nu och svårt att vrida huvudet.
Skulle förklara för min mor och sa att "det är ett ryggskott fast högre upp, nästan som ett nackskott", hahaha, som vi skrattade så galet det blev!


Pilar har fött 11 bebbar! Hon är alltså parad den helgen hon påbörjade sin resa hit från Spanien! Jag hoppas att alla är nakna, för i så fall är det inte den hanen jag fick med dem som är pappan! Det återstår att se när de växer till sig. Det vore ju kul med en hel kull obesläktat ju.

Ons 13/10. Fy usch vad jag haft ont denna förhöst :( Vissa dagar har jag bara gråtit.
Och så klart klarar jag inte ens av att skriva här då :/
Och så har bilen bråkat/bråkar.
Och myndigheterna.
Äldste sonen är så sjuk i sin reumatism och fibromyalgi att han inte klarar att lämna hemmet mer än till sjukgymnastik. Självklart en förtvivlad situation för en ung man på 19 år. Pga det så har socialen betalat en matpeng till honom, men nu bråkar de om det och vill att F-kassan ska ta över det.
Sedan så ska F-kassan ska ha ut mig att arbetspröva nu i november :S
Papper o papper o papper för överklagningar mm.
Jag slits sönder :S Gråter lätt nu :(

"Oj vad intressant" för alla som inte känner mig.
Men jag bad dig inte läsa detta ;)


Och så måste jag säga...
VARFÖR HAR INTE ALLA MÖSS?
Jag är SÅÅÅÅ glad att jag skaffat möss!
Som jag glömt hur underbara de är!
De är ju de ultimata djuren!
De blir fort jättetama! (Om man väljer rätt djur och släkten) De behöver inte trugas på mänskligt sällskap, de klättrar själv upp på en för att de gillar en! De äter nästan ingenting. De tar inte stor plats.
Och deras UNDERBARA svansar! Hur kan folk säga att svansarna är äckliga? Detta fantastiska redskap! En extra effektiv hand eller typ elefantens snabel. De håller balansen med den, de tar stöd med den, de håller sig uppe när de sträcker sig mot något eller de ska klättra upp eller ner mm.
Kolla här!:Nu ska jag sova, jag fryser så och fingrarna lossnar känns det som, jag tar ändå olika fingrar när jag skriver :(

Fre 24/9. Nästa helg flyttar Bäbis och MiniFlinga till Bäbis förra matte!
*lycklig och dansar rundor, i hjärnan i alla fall, eftersom inte kroppen håller, fniss*


Jag sålde ju pga min sjukdom ut de flesta marsvin i våras. Jag behöll "bara" 22 st. Jag sålde alla avelsdjur då jag inte ville svika mina äldre marsvin. Så alla äldre stannade kvar och bara två yngre. Under sommaren så har de flesta nu dött pga sin ålder, en mycket jobbig sommar, många tårar.

Men saken är den att nu har jag ju bara 5-6 marsvin!
Så nu tycker jag det finns utrymme för en något mycket sparsam avel på marsvinen.
Men aldrig det ska få gå över 10 st.
Nu känner jag att de 16 jag planerat att ha innan inte fungerar.


Ps, Nudel älskar fortfarande sin napp :D

Lö 18/9. JAG ÄR SÅ GLAD! Förra ägaren till min get Bäbis har hört av sig. Hon vill ha hem både Bäbis och min "gamla" get MiniFlinga till sin nyinköpta gård ute i skogen. Min "gamla" get är ett år yngre än den andra, men jag har haft henne längre, hon är född hos mig :)
Så nu kan jag avboka avlivningen av de två underbara varelserna! Jag ÄLSKAR mjölkgetter, jag kommer att sakna dem SÅ mycket. Men jag orkar inte längre ta hand om dem pga min värk. Orkar o orkar, jag klarar det inte helt enkelt.
Så då förstår alla ni som älskar era djur hur lycklig jag är nu!


Min tama kaja Halvan. Vi har sett vilken som är hon pga att hon är gråare än alla de andra. Sista tiden så har hon set anskrämlig ut :S Hon har ruggat och fjädrarna i nacken var nästan borta. Så försvann hon för 6 dagar sedan. Hon har varit borta ett dygn 2 ggr innan, så första dagen var jag inte orolig. Andra dagen var jag och tredje dagen dödsförklarade jag henne.
Jag menar, hon hänger ju alltid här och terroriserar oss med att smita in i huset (och skita på allt), så vi får jaga ut henne många gånger var dag :S Så att hon plötsligt inte var där var verkligen inget bra tecken.
Efter 4 dagen så sa vi att har vi tur har hon hittat en pojkvän, så hon håller sig till honom och kanske hälsar på oss då och då. (Och vi slipper terras av henne, men slipper bli av med henne på samma gång). Men vi trodde knappast särskilt mycket på det hoppet. Döden lät troligare. Även om hon faktiskt är en skicklig flygare och snabb att komma undan grannens hund mm trots hon är hundvan annars. Våra hundar älskar hon, de är ju hennes flock.
Så i morse satt en kolsvart (inte grå) kaja på trappräcket. Oj vad den var orädd tänkte jag. Så hajjade jag till, inte kan väl det vara Helan, den är ju kolsvart mot henne. Men så kom hon närmare. Så jag hämtade hundmat och la ut och hon hoppade ner och tog det direkt. Sedan kom hon in i farstun och hälsade på oss. Jag kunde inte fatta, visst, hon var ju av med nästan alla gråa fjädrar, såg så sliten ut för 6 dagar sedan, men nu var hon så svart och blank, allt hade växt ut nytt och fint. Hon stannade bara en halvtimme, så stack hon igen.
Vi fick som vi ville :D Hon fick någon att höra till och hälsar på oss mellan varven!
Det bästa tänkbara lyckliga slut för en fågel, född vild, uppfostrad fritt och löst av en människa och "lämnade boet" när hon själv kände sig mogen. Men utan att glömma sin gamla flock, oss.
*En tår rullar ner för min kind*
Gamla färgen


Nya färgen


To 9/9. Vederbörande retningsobjekt har lagt om stil helt och plötsligt blivit trevlig, så av artighet så raderar jag det jag berättade i här i går.

Har varit på sjukgymnastik jag och Tom, bad i varmvatten. Efter det fick Tom köpa cortisonsprutor på apoteket och sedan var vi på vårdcentralen och han fick dem i en muskel, långtidsverkande.

Nu ska vi ha veckans fasta familjestudium, sedan är det soffelocket tills i morgonbitti.

Ville bara skriva detta, nu ska jag ramla ihop i en hög i soffan :D Allt ger sig, från vadmuskler till fingarna, hahaha, det är rätt, man ska veta att man lever :D


Måste bara lägga in en ny bild på min lille Nudel! Så fort han blir trött eller kelig så tar han sin napp.
Ons 1/9. Om knappt 4 månader är det jul och 3 månader efter det är det början på våren. Så med andra ord, snart är nästa sommar här :)

Vindruvspanik har flyttat hit igen. Anledningen är att hon är svår med andra och hon gick inte att para för hon var för elak mot hanarna. Jag har satt ut henne med de 4 ute på gräsmattan, så de har gått om plats! De trivs ihop nu, hur de sedan blir när de kommer in i trång bur (mot det fria nu), det återstår att se :)


Jag har haft det mycket jobbigt ett tag. Allra mest benen sviker mig och gör ofta så ont att jag knappt kan gå några dagar i rad. Rätt kasst faktiskt. Det är rätt bra att kunna gå :/Det underlättar livet lite :P

Jag har fått avlivat en favoritvovve i dag, bara 3 år gammal :(
Av alla jag har var hon den enda riktigt trogna som ville vara i knäet mm hela tiden. Som tur är så föddes det i våras en ny som är ännu keligare, Nudel. Så jag har en kelevovve nu även när Muffin nu försvunnit.
Muffin föddes med defekta skulderblad. I stället för att gå rakt ner är de vinklade utåt sidorna, vilket gör att frambenen sitter mer än en dm lägre än bakbenen. Varje hopp ger alltså en sviktande knäck på skelettet där det inte ska vara belastning alls. Jag insåg att hon blir nog bara sin halva ålder. Hon kan springa mm, helt utan problem. Men vid belastning som hopp så får hon ont.
Nu har hon börjat halta lite då och då var dag och jag ville inte vänta tills hon får för ont.
Det blev en perfekt dag för att dö på.
Jag har kelat henne lite extra ett tag, vilket gjorde att hon steg i rangen för de andra, och det märktes på henne, hon tog sig lite friheter ;)
I morse så gjorde jag morgonrutinen som vanligt, så hon inte skulle ana oråd. Sedan gick vi en tur ner till dammen. Hon var glad och sprang med de andra. Så blev det dags att köra. Hon rusade ut när jag skulle stänga ytterdörren. klart hon skulle följa med tyckte hon. Jag hade lite kyckling med i en skål. Hon är rädd för att åka bil, men vad som helst är ok bara man får vara med matte. Så hon satt i knäet med en tass på vars var axel och slickade mig på näsan. Jag matade henne med kycklingen då och då, hon var jätteglad! Vi kom in till veterinären och hon fick en stor dos morfin i nacken, då pep hon till. Men jag lyfte henne och bar runt henne i famnen tills hon somnade, det tog bara 5 minuter. Då var hon helt lealös. Veterinären sa att dosen morfin var mycket hög. Så fick hon den dödande sprutan i en ven i benet, men hon var så borta att hon rörde inte en fena när hon fick den.
Hon dog alltså smärtfritt i mattes famn efter att ha haft en lycklig dag med att vara ensam med matte. Nästan så man blir avundsjuk :/

Nu måste jag lägga mig, fingrarna spränger efter att ha skrivit detta. Men jag ville ha det nerskrivet.

Tis 10/8. Helan (kajhanen) kom inte in en morgon för 2 veckor sedan :( Antingen har en katt eller uggla tagit honom när han sovit.
Mycket synd. Han var vår allas favorit. Han var större, svartare, snäll mot hundarna, tillgiven och social, ville vara med oss hela tiden. Honan Halvan är mer sur, inte så tevlig alls. Kan hacka hundarna bara i ren nyck, t.ex om de gräver en grop och hon inte kommer åt hålet medan de gräver. Ja, ärligt talat så är jag inte särskillt gladför henne alls, men hanen Helan gillade jag mycket :(


Inget nytt på marsvinsfronten. Inte mycket som kan vara nytt med 5-6 marsvin kanske, där de flesta är gamla.
Jag sätter väl antagligen Chanel med hane snart. Jag funderar på om jag ska fråga Diana om jag kan få låna hem Cavatinas Play It Agan Sam, som hon köpte av mig i våras.


Jag har haft otur med mössen. Två av de som fick medicin fick tillbaka smittan, så de är avlivade nu. Lova och Emil :( De två vita satinhonorna är med döda, en dog själv och den andra fick jag avliva pga skabb som inte gick att bota ens med sebacil :S

Min värk är som vanligt. Eller rättare sagt, sommaren har varit jobbig :( Och nu i några dagar så har jag haft enormt ont i vaderna och fötterna. Så illa att jag kan inte stå eller gå i perioder. I lördags kunde jag inte fixa mat, för jag kunde inte stå. Jag har inte kunnat gå ner till min damm, för benen har inte burit mig. Hundarna är så besvikna. Ja, jag med :( Det är ju ändå sommar, då vill man ju kunna gå.

Lö 17/7. Tornado hos mig i natt!
Jag gick upp vid 3-6 tiden i natt när det åskade för att stänga ner kontakterna till datorerna.
Det var nästan vindstilla, men det dundrade och blixtrade rejält.
Plötsligt blåste det enormt, nej blåste inte bara, det var som en orkan och samtidigt ett enormt störtregn från ingenting, det gick knappt att se ut. Trädkronorna på våra stora träd låg ner i sidled, det var läskigt, men facinerande.
Jag sa till Tom, "Detta är inte bara storm. För att få stora trädkronor att ligga ner på det viset så är det orkan."
"Marsvinen är där ute" utbrast Tom. Jag svarade att det var ingen fara, de har en halv tunna med rund överdel, ingen vind kan få tag i den. Och i vilket fall som helst så gick det inte ens att gå ut ju.
Det varade i nån minut (vet inte tiden, jag tittade inte på klockan), sedan var det nästan vindstilla igen.
Jag sa mycket förvånat, "Så här kan det inte vara". Inte vindstilla och sedan orkan en stund o sedan vindstilla igen. Hade någon annan sagt det till mig så hade jag inte trott dem".
Jag blev kvar uppe ett tag. Men det blev inte mer blåst, bara fortsatt rejäl åska.
I morse tänkte jag efter. Hmm… Vindstilla sedan störtregn och orkan och sedan vindstilla igen. Ologiskt till max. Sedan slog det mig, det måste ju varit en tornado!
Jag gick ut och tittade. Min torkvinda var knäckt på mitten. Tunga trästolen låg mitt ute i gräsmattan. Stora friska grenar knäckta. Löven på asken lutade böjda alla mot norr.
Grannen lagade sitt tak där ute, så jag gick dit. Jag frågade om de sett något i natt. Hon berättade att hon sett från sin ovanvåning hur hon en tratt upp i himlen kom över min mark, farande mot mitt och deras hus. Hon hade varit så rädd. Taket på deras uthus hade åkt av då.
Och genast blev jag avundsjuk. Mitt livs tornado, jag var mitt i smeten och jag såg inte tratten, jag bara tittade på trädkronorna :(
Fast, eftersom tratten åkte mot mitt hem, så var det nog lika bra att jag INTE såg tratten. Snacka om att man hade fått panik då, hahaha! Undrar hur jag gjort då?
Jag gick runt i trädgården och tittade. Huset är ok. Grillarna o stolarna var lite överallt, soptunnan vält och torkvindan knäckt och stora friska grenar på marken.
Fast nere vid dammen var det rätt skoj. Jag har 2 ställen med bord och stolar en bit ifrån varandra, ca 5 meter mellan. Ena gänget stod kvar normalt och det andra och grillen och vattentunnan låg överallt!
Andra grannen kom och tackade för att jag kastat in stora grenar i hans trädgård till hans get, men han var sur för att han fått springa iväg och hämta sin soptunna som låg en bit bort på vägen. Han skrattade när jag berättade vad som hänt. Jag kollade grenarna och det var grenarna från sidan av min trädgård där låg, från aspen, inte från lönnarna som växte runt grannen.

Nu har jag ingen torkvinda mer :(

Alla marsvinen var helt ok! Alla skydd och saker hade blåst iväg, men blåa tunnan låg stabilt kvar och alla marsvinen var som vanlogt, pust.
Getterna var med ok, men de har ju också sina bon.

För resten. Helan (stora alikeungen) har skadat ena benet och är nu "enbent".
En dag så var bara Halvan med oss. Det är alltid Helan annars, Halvan är inte alls så tillgiven som Helan, så jag var förvånad.
På eftermiddagen hittade jag honom kurande i stallet. Jag fångade honom. Skinnet längs hela ena benet var uppslitet, från foten och upp till lite över knäet. Som en lång hel remsa. Man såg senor mm där inne.
Vi sköljde benet med vatten, och satte skinnet på plats och la på en nätgummimatta som man har till brännsår, för att det inte ska fastna i såret när man tar av det igen. Sedan la jag på gasbinda och till sist självhäftande gasbinda. Vi satte ett nedanför knäet och ett ovanför, så han skulle kunna röra benet ändå. Ted fick hålla honom, Helan satt inte still frivilligt.
I två dagar satt han bara stilla, apatisk. Åt bara bara något minimalt. Sedan började han återfå livsgnistan och vaknade till liv igen. Efter 6 dagar så tog vi bort bandaget. Då låg han stilla på rygg, verkade mysa medan vi klippte upp allt. Det var läkt då utom en liten fläck som blödde lite. Allt skinnet var läkt fast igen. Benet var lite tjockare än inna. Det var varmt och fint hela vägen ner till alla klorna. Men han rör inte på tårna. Han har det benet mest till att hålla balansen med nu. Jag tränar honom lite för att försöka få igång foten igen. Hoppa det bara är nerverna, för då kommer känslen tillbaka, är det en sena som är paj så är det väl kört.
Jag har inte tillåtit dem att sova inne innan, men nu när de försiktigt smiter in och gömmer sig i skohyllan på kvällen, så får de vara inne. Tycker synd om Helan, lite mer utsatt ju med bara ett ben tänker jag.


Lö 10/7. 33 grader varmt i skugan kl 13 och fortfarande 30 grader varmt i norrskugga kl 18 :S

Jag vet inte om det är en tillfällighet eller om det är värmen.
Men i natt dog Louis och i dag dog Estelle. Louis har varit gammal o trött ett tag nu och Estelle har inte varit sig själv sedan några månader tillbaka. Jag övervägde för 2 månader sedan att avliva henne. Mitt hopp var att det gröna gräset skulle få fart på henne igen. Jag trodde det gick hem, för hon har ökat i vikt och blivit piggare. Men jag misstänker att bägge tvås hjärtan inte klarat värmen. Bägge hade samma sätt att dö, de var pigga tills de låg trötta och sedan tog det 3 timmar och de dog. Louis blev trött i gårkväll och Estelle i middags.
Skönt ändå när det går så fort, så de slipper en utdragen jobbig månad med antibiotika mm och kanske ändå dör sedan.
I dag tog jag in alla djuren från betet in i stallet, för även om de inte står i solen, så är 33 grader mycket. För mycket. I stallet är det "bara" 25 grader varmt, en betydande skillnad. Så bägge getterna och alla marsvinen är inne i stallet nu under dagen för att slippa värmen där ute.

Det innebär att jag nu bara har 6 marsvin kvar plus Toms marsvin palle som bor här inne, i soffan sidan om Tom och tigger gurka hela dagen igenom :D

Det är bestämt att två unga pensionärer ska flytta hit i sensommar/höst, så då blir det ett par till :)

Jag hade otur med mössen jag skaffade i våras. De 3 från ett ställe kom hit med 2 smittor, en hosta och skabb. Jag fick alltså "jackpot" i skit när de köptes. Så för säkerhets skull så går alla möss nu på behandling med antibiotika (terramycin) och de med skabb får behandling med sebacil.
Oj vad "skoj" att ge 20 möss vars en tredjedels droppe av antibiotika en gång om dagen :S Lyckligtvis så smakar det jordgubb så i stort sett alla dricker det frivilligt! Ungarna och 3 av hanarna till och med älskar det!


Jag har en kamera nu!!!!!!

Får jag presentera Nudel!

(Och Helan)

(Bilden tagen av Ted)
Min nya hund, en liten kär pojk som trots sina 5 månader ändå bara väger 1500gram ännu!
Han har det mina andra hundar inte har. Han vill ligga och sova i mitt knä utan att bli sur och gå om jag inte klappar honom!
Nu är han mitt hjärtebarn och jag har honom med överallt!
Det var svårt att hitta ett bra halsband till honom, den lilla lilla halsen. Mina krav är stora. Halsbandet får inte vara tjockt och det ska vara mycket mjukt och inte brett. Det ska alltså vara skönt och utan obehag att ha på sig. Jag hittade ett enda som uppfyllde alla mina krav på Teba. Men jag hittade det i alla fall!
Egen bärsele har han med, så han kan vara med smidigt utan problem och ändå krypa ner i den och sova när han vill.
*Jag är "mamma" igen!*


Någon som undrar hur det gått med de två kajungarna jag tog hand om? Se bilder på dem som pyttesmå längre ner här på sidan på dagen 29/5.
De är "lite" större nu :P Helan och Halvan heter de. En är liten och gråare och mer sur och mindre social, så jag misstänker pga det att det är en hona, den heter Halvan.
Den andra är mycket större och svartare och mer social och vill vara där vi är alltid, så Helan tror vi av den anledningen att det är en hane.


Helan till vänster och Halvan till höger.


(Denna sista bilden tog min son Ted!)

Må 28/6. Kolla är död, min favvoskinny :(


Sidan har knappt blivit uppdaterad på ett tag. Men jag har knappt suttit vid datan.

Jag avslutade nu facebook med.
Jag kände mig ensam där. Troligast så startar jag den igen, men tar bort alla familjemedlemmar och sätter dem på en annan facebooksida, så jag har två sidor, en för familj och nära vänner och en för mina "djurvänner"


Allt känns rätt jobbigt. Jag har fått svårare med lederna, svårt att resa mig mm och svanskoteinflammationen ger sig inte :/
Det är synd om mig... Hahaha! Man får vad man förtjänar ;)
Ryggskottet var ett mindre, nu är det nästan borta, bara jag inte vrider mig så är det ok :D
Jag är så orolig för min äldste son som har så ont och inte kommer någonstans alls pga smärtorna han har. Och han är så ung, 19 år :´(
Där är datan ett underverk, han har både kompisar där och ett virutuellt liv. Vilken otrolig tur! Jag menar, tänk om han varit född för 20 år sedan! När bara företag hade datorer. Oj...

Yngste sonens sabbatsår är nu snart över. I augusti så börjar han gymnasium i Malmö. Det blir SÅ tråkigt. Nu är vi vana att vi alla är hemma hela tiden. Nu blir det tider och tidiga morgnar och... NÄÄÄÄÄ, jag tror jag låser in honom i en garderob och släpper inte iväg honom dit :D
Estetisk linje så klart, eftersom han är en fantastisk konstnär!

NU HAR JAG BESTÄLLT EN KAMERA!
En Samsung WB550.
Jag var så fräck att jag tog pengarna för marsvinen som Eduardo köpte av mig och köpte en kamera för dem. Jag köpte alltså inte något viktigt eller betalade någon räkning för de pengarna, jag köpte en kamera! Så "inte-Maria" :S
Men mitt liv är så tråkigt utan en kamera och hemsidan lever ju genom mina bilder. Så det känns konstigt nog helt rätt.
Har jag nu offrat marsvinen för min sjukdom så kan jag i alla fall få ha en kamera i stället!
Eller nej? Gjorde jag något dumt nu? Spelar ingen roll, nu är den beställd.
Blir jag rik någon gång så ska jag köpa mig en systekamera! Jag hade en förr och jag älskade den så, objektiv för makro och långväga och perfekt att själv få ställa in skärpan när man fotograferar!

Lör 19/6. Alva har dött :´(
Hon har varit svullen i magen länge, men varit pigg i alla fall. jag har övervägt avlivning, men när hon varit så pigg så har det inte kännts helt rätt. Så jag tänkte ge henne en sommar på grönbete i en jättestor utebur på flera kvadratmeter och med massvis med skydd och bo och skugga. Nu låg hon död där ute, i den underbara miljön, mitt i gräset. Känns ändå bra på sitt sätt, att det blev så, hon fick njuta till max innan hon gick bort.

Jag har fått ett ryggskott igen. inte så illa att jag är sängbunden, jag kan gå, även om det är försiktigt och stelt.
I dag har jag världens huvudvärk, känns inte som migränen, men jag mår illa med, så kanske är det migrän ändå. Kanske bäst att ta en migräntablett :S


Som vanligt får jag tacka min yngste son Ted för att han fixat till allt på den "nya" gamla datan jag fick tag i, så att alla program och allt som jag inte fattar ett dugg av. I 3 dagar har han lagt ner enormt mycket tid på att först fixa allt på datan och sedan för att komma så fort jag inte vet hur jag ska göra trots allt han fixat :S
Hade jag inte haft min personlige datakonsult här så hade jag inte kunnat ha en data!


Nu om mina fågelungar (kajungarna som jag tar hand om och matar upp, de som kommer från Marica, eller ursprungligen från Maricas mamma Åsas köksfläkt!)
De är så härliga! De kom ju hit nakna och små. De har haft en otrolig aptit! En kajunge äter lika mycket som en liten pudel! Nu sedan de slutade växa så äter de inte alls så mycket längre.
Nu har de fått alla fjädrarna! De sista dagarna har de börjat kunna flyga, inte så bra, men alla är ju barn i början. De är ute i stallet med öppen dörr hela dagarna, så de är utomhus rätt mycket. De har lådan med halm i som de sover i på natten och på dagen när de är trötta.
Den ena är några dagar yngre än den andra, så den är ju lite mindre, den stora är ju längre framme i utveckligen. Jag kallar dem för Helan och Halvan. Helan är den trevliga av dem, mer soscial och mer samarbetsvillig och mer kontaktsökande. halvan surar mer och är mer irriterad av sig. De håller ihop när de är där ute, det känns bra, de är redan en "egen flock" när de nu ska hävda sig bland de andra kajorna här. Eller Alikor vill jag säga, jag är ju ändå skåning, klart det är alikor då och inte kajor!
Tack vare att de är två så vet de om att de är en egen sort och inte som vi och hundarna. När de vuxna alikorna varnar för kråkor mm, då duckar dessa 2 små och gömmer sig blixtsnabbt! När de vuxna alikorna ser mig komma för att mata bebbarna, då skriker de vuxna på mig! Så de vill skydda dessa ungarna som de inte ens känner!
Det gläder mitt hjärta och ger mig hopp om att de ska få ingå i flocken här efterhand. Det blir ju även nytt friskt blod i "min" flocks gener att dessa kommit hit! Jag älskar alla kajorna här (nej, alikor skulle jag ju säga, men jag är osäker på om alla vet att kaja på skånska är alika)! Jag matar dem alltid, det känns som om de är "mina". När de har ungar så hjälper jag dem att hålla kråkorna borta från ungarna genom att jag visar mig ofta. kajorna vet att jag är snäll, men kråkorna flyr när de ser mig, som tur är.
Ungarna är härliga! I kväll så gick jag ut när det började skymma och de flög genast emot mig. Jag satte dem på armen och gav dem hundmaten. Jag satte deras sovlåda sidan om. De såg det var sent, så när de ätit så hoppade bägge två själv ner i sovlånad och lät så där gulligt som de gör när de ska sova och så la de sig för att sova!
Tänk, nu när jag inte har så många marsvin, så har jag ändå 2 bebbar som förgyller livet! Och då med minimal passning, eftersom dessa flyger lösa där ute! Jag bara ger dem lite hundmat då och då! Jag behöver inte ens gå bort till dem med maten, de kommer till mig själv och tar det!

För 6 år sedan så grävde vi en liten damm här hemme, en bit ut på åkern.
I alla år har det bara varit en lerpöl. Så sent som i fjor så var det inget kul där, bara lera. Jo och vatten så klart.
Det är en liten damm och inte så ljup, så man kan inte ha fisk i den.
Men vad gör det, det är ändå MIN damm!
Och i år har den fula ankungen blivit en vacker svan!
I år har det vuxit gräs ner till kanten och det börjar komma små träd vid kanterna! Träd av flera olika sorter, naturen har planterat dem så vackert och perfekt själv! Och i ena änden har det börjat växa några sotare! Skräddarna svischar fram där på vattenytan! Safir försöker fånga dem!
Så nu är det SÅ fint där nere! (I mina ögon i alla fall) Jag går ner dit en stund var dag och bara njuter av min lilla damm! Grodynglena börjar bli stora där, snart blir de grodor!

Jag är sjuk i svår värk, i dag och i går kan jag knappt gå så ont jag har och jag rör mig mycket stelt. Min äldste son kan knappt röra sig och kan sällan lämna vårt hem pga sin svåra värk. Min yngste son som är friskast av oss har ständigt ryggont och ont i skellettet. Huset är rörigt eftersom ingen här är frisk nog att ta hand om det som man skulle. Husen är eftersatta i skötsel eftersom krafter och pengar fattas för att fixa allt.
Men vi säger ändå ofta oss detta. Vi har en bra familjeanda, vi är vänner alltid och hjälps åt alltid. Vi trivs i varandras sällskap. Vi har vår tro på Gud och på att han snart i framtiden ska göra oss friska i ett paradis här på jorden. Vi älskar vårt hem och naturen runt om och våra djur, tama som vilda.
Trots allt...så tror vi att vi är lyckligare än de flesta familjer. På något sätt så har vi allt som är viktigast. Jag skulle inte byta bort det mot en frisk kropp.


Sön 14/6. Pysslade lite med facebook innan, men jag kände mig utanför där, så jag har avslutat facebookkontot. Det var även så lätt att vilja kolla där ofta, så det stal tid med. Man har ont om tid när man har mycket värk, den tiden man har behöver man för att orka med allt.

Saknar någon mig där så lägg till mig på messenger, så kan vi chatta ändå!

Jag har väldans ont nu (som alltid), men det värsta är ångesten jag slåss med just nu. Det tog hårt att lägga av med marsvinen. När jag får ångesten så kan jag inte sitta vid datan utan måste röra mig och göra någonting, annars "går jag sönder". och att röra sig en massa, "oj vad bra" för värken :S Kvällarna är värst.

Mina musbebbar är ljuvliga! En röd hona och en chokladagoutinånting hona(?), De är Kayas 2 och sedan Livias 3 en svart tan hona och 2 blå tan, en hona och en osäker, men troligen hona. De glittrar så fint i satin och de är så tama o fina! Mys mys mys!


Jag är extramamma åt 2 alikeungar (kajungar på skånska). Maricas mamma hittade dem i sin skorsten pga lukten och plötsligt hade de inget bo eller mamma mer. Så Marika undrade om jag ville ta hand om dem. Och det gjorde jag gärna, eftersom jag har vana från det sedan tidigare. Enligt svensk lag så får man inte ha ett svenskt vilt djur i bur, så de sitter i en öppen låda och senare får de vara lösa i stallet med öppen dörr. Så att jag ger dem mat, men de är inga husdjur ändå.
De får hundmatskulor som jag blötat upp i vatten. De får några kulor då och då, var gång vi går vi går förbi dem, de är ju här inne nu. Mina söner och jag hjälps åt. Sönerna är inte så förtjusta i deras skrik efter mat, fniss :D
Jag fick hit 3, men den minste var svag och kunde inte svälja själv. Så jag mixade mat och sprutade ner det i halsen på honom. Man får sätta ner fingrarna och sprutan långt ner i deras halsar när de matas, lite läskigt innan man vänjer sig. Efter 2 dagar så kunde den lille tigga efter mat, så då var det tre öppna gap i boet. Men plötsligt en dag så låg en bara död :S Tyvärr är det ju ofta så, att har ett djur fått för mycket stryk av sin sjukdom eller matbrist, så har kroppen fått stryk. Det går några dagar, de blir piggare, men så ger kroppen upp.
De andra två börjar bli svarta nu! Den ena har fjädrar på det mesta av sig och den andra har på gott och väl halva kroppen :D Den store är väldigt glupsk och mer påstridig än lillebror som är lugnare och inte så matglad. Storleken skiljer därför rätt mycket. Jag har gett dem namnen Helan och Halvan :)
Jag har ju ingen kamera mer, så tyvärr så har jag inte kunnat fotografera dem under sin utveckling. Men Marica var snäll och tog foto på dem när de flyttade hit, så jag lägger hennes bilder på dem här:
Här är minstingen som dog.Här är den mellanstora


Här kommer två bilder i rad på den störstaTänk att gå från detta ynkliga och nu efter 11 dagar så ser de ut som svarta små alikor!
Tiden går fort när man är fågel.

Madonna och Naked Wanda verkar gå åt rätt håll. Är de återställda helt vid 5-6 månader så blir de till salu, 700kr för Naked Wanda och 500kr för Madonna. 1000kr ihop om man vill ha bägge. Är man väl läkt från ballong så kommer det aldrig mer och det ärvs inte till ungarna.

Kolla är nästan återställd efter sin dödfödda förruttnande kull.

Nu närmar det sig flytt för marsvinen som ska till Spanien. På fredag börjar de sin långa resa dit. Det har varit en 3 månader lång väntan på den frakten :S

Thea är så svag och tunn nu, så det är bokat avlivning hos veterinären nu på måndag, kl 10. Känns som om hon alltid varit här :S Vår fina otroligt vackra Thea :S En så fin hittar jag nog aldrig igen :S Bara Bamiras Rosa har varit vackrare.


Kolla är mycket mager nu, men pigg i alla fall :)
TACK för alla snälla ord jag fått pga hur det gick med henne och kullen!

TACK med för alla snälla uppmuntringsmail som jag fått av alla ang min situation med sjukdom mm! :D:D


Tor 13/5. Kolla har fött 6 st de allra vrålsötaste ultratypade ungar. Jag hade inte sålt en enda av dem. Men de föddes döda alla 6 och de hade börjat ruttna :S *gråter* Jag såg SÅ fram emot denna kullen. Det var våren/försommarens höjdpunkt.
Kolla har varit dålig i en hel månad. Så fort ungarna kom ut så blev hon pigg igen, ja faktiskt under förlossningen redan. Ungarna var påbörjat förruttnelse och det stank enormt runt henne.
Hur kunde hon överleva det?

Tis 11/5. Är så trött.
Allt är så jobbigt.
Ska låna ut eller sälja eller slakta de 2 getterna.
Lämnar bort nåt marsvin till (Inte Chanel)
Ska försöka hitta hem åt någon av mina dvärg/toypudlar.
Kolla ska föda när som helst. Men hon mår inte bra, jag vet inte om hon ska klara det hela.


6/5. För att avlasta så släppte jag ut nästan alla marsvinen i stallet för 3 dagar sedan. Jag gjorde flera stora bon, bl.a de halva blå tunnorna som jag hade som bon i deras utehagar i somras. Jag la dessutom 2 täcken över och några filtar med och en massa halm bland dem. Och så tänkte jag att nu skulle de väl klara sig bra där ute i hästboxen i stallet, även de nakna.
Men det gick inte alls bra :( Dagen efter låg alla döda överallt :S
Okej, det där var ju inte ett dugg sant.
De mådde bra alla!!!
Men jag tyckte ändå att skinnyna såg lite frusna ut. De skakade inte eller så, men man känner ju sina djur. Så de fick flytta in igen tills de flyttar den 5:e.
Gamle Svarten med de 2 småkillarna ihop i en bur och tjejgänget i en bur.
De flesta av de som stannar och de gravida har jag haft kvar inne hela tiden. Thea, Maja, Selma, Kolla, Lulu, Alva, Naked Wanda, Chanel och Blimpen.
Ja och Toms marsvin, Coronethanen Palle.


Försäkringskassan ringde i förrgår igen :S Jag är osäker på vad hon menade, men hon skulle skicka hem papper om att sjukpension inte övervägs i alla fall.

1/5. Vilken vår *gråter*
Hittade en jobbig artikel i aftonbladet från januari i år. Då förstår jag ju att det spelar ingen alls roll hur sjuk jag är.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6501863.ab

Utdrag ur artikeln:
reglerna är extremt hårda, visar ett dokument som Aftonbladet tagit del av.
Fejkade exempel
Dokumentet är en vägledning för handläggarna och innehåller fejkade exempel som avslutas med Försäkringskassans bedömning om den sjuke bör få den extra sjukpenningen eller inte.
En man, i exemplet kallad Aram, har så svåra ryggsmärtor att han varken kan stå eller sitta längre stunder. Försäkringskassan bedömer att han är för sjuk för att delta i Arbetsförmedlingens program. Ändå bör han inte få förlängd sjukpenning eftersom ”han inte ligger på sjukhus eller får omfattande vård i hemmet, att han inte har en avgörande förlust av verklighetsuppfattningen och han löper ingen risk att bli allvarligt försämrad i sin sjukdom.”

Avslag får också Murat som efter flera halsoperationer måste sondmatas och får vård i hemmet varje dag.

Och Erika som brutit båda benen och en arm i en cykelolycka.

Gemensamt för exemplen är att Försäkringskassan inte bedömer hur sjuk man är, utan hur omfattande vård man behöver eller om man riskerar att bli allvarligt sämre av att delta i arbetslivsintroduktionen.

– Efter att sjukpenningdagarna har tagit slut är huvudalternativet att man ska över till Arbetsförmedlingen och delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program, säger Ulrika Persson, enhetschef på Försäkringskassan.
Prövar alla ärenden

Hon säger att vägledningen är strikt utformad utifrån den nya lagen.
– Det här är ju ny lagstiftning.

Illa nog om du är gift och ni har en inkomst ändå. Jag är ensam vuxen och enda inkomsten är min sjukersättning. Utan den, inte en krona till mat, huslån eller el mm.

En intressant notis jag och min ena son gjorde i torsdags. Vi sökte på google. Först la vi in ordet självmord sedan mellanslag och sedan hann vi bara skriva bokstaven f efteråt, då gav google själv som förslaget försäkringskassan på andra plats.
Oj... Prova själv.


29/4. Försäkringskassan ringde i kväll kl 17. De ville ha kompletterande frågor. Min läkare hade visst formulerat mitt läkarintyg med orden "jag är tveksam till att Maria skulle klara ett arbete". Det tolkade försäKRInGskassan som att jag troligast kan arbeta. Jag förklarade, att jag kan sällan lämna hemmet. Jag hälsar på folk en gång i månaden, för att jag inte klarar det oftare. Men hon "tröstade" mig med att det skulle vara anpassat till mina förmågor. Så när jag frågade vad för arbete som skulle vara lättare än att dricka kaffe i någons hem en gång i månaden, så sa hon att det var inte hon som beslutade. Jag sa till henne att era ord är en vägg för mig. Om ni säger att jag ska arbetspröva. Så åker jag dit en dag. Jag åker dit 2 dagar. Sedan är jag hemma pga att jag är sjuk av det. Och då säger ni så klart att jag inte kom till er utredning, så åker jag ut pga det. Det finns ju ingen lösning alls för mig. Hon sa att kanske skulle jag få en tid till en smärtdoktor för undersökning och kanske skulle jag kunna få en förlängning i 18 månader. Men sedan var det stopp. Sedan skulle jag gå på en låååång arbetsträning under låååång tid och om jag inte klarade det då så skulle jag få gå på en annan arbetsprövning på ett annat ställe en låååång tid. Förutom det skulle jag genomgå andra former av utredningar och undersökningar och tester. Det var så otroligt mycket som krävdes för en sjukpension, att det var mycket svårt och mycket lång väg dit, sa tjejen på försäKRInGskassan.

Jag har inget liv längre. Jag klarar ett JV-möte på 30 minuter i veckan, sedan får jag åka hem och de andra mötena missar jag. De 30 minuterna där klarar jag pga att jag har en vilstol där till mig att sitta i. Jag hälsar på folk en gång i månaden, oftare klarar jag inte. All form av aktivitet som att gå på en utställning mm är uteslutet sedan länge. Jag säljer ut mina marsvin. Mitt hem rasar pga brist på underhåll pga min värk.
Gissa vem som har gråtit utan uppehåll sedan kl 17?
Jag vet faktiskt inte hur jag ska överleva en arbetspröving. Och det gör jag ju inte, det är troligast det som är deras plan. Att jag inte ska orka utan avbryta så de kan stänga av mig.

26/4. Skräp också, jag vill ju skriva, men mina fingrar gör så ont då :@ Men nu SKA jag skriva, det får ta den tiden det tar. Vänta... om jag håller en klosax i ena handtaget och trycker ner tangenterna med den?

Hmm, lite ovant, men det går ju!

Wandas "lilac" skinnyhonunge har "bytt" färg till pe-golden/white :)
Hon var tingad, men hon växer dåligt så hon får stanna ett tag till och växa till sig :S Är någon intresserad av att lägga in en intresseanmälan på henne så bara säg till! Hon är jättesöt!

Tunika Panika och Louis har fått bebbar i kväll!
4 mycket söta ungar! Alla är mycket vältypade utom en som är ultratypad och alla har stora ögon :D
1. En amerikansk crestad golden pet-hona.
2. En korpsvart lakeland hane med vita baktassar och vit bred bläs och liksom en massa vitt runt eller omkring ögonen och den vita bläsen går en liten bit bak i nacken. Allt det vita är symetriskt på bägge sidor! Mitt bak på rumpan så är där en liten golden prick!
3. En svart ultratypad lakelandhane.
4. En chocolate mycket mörk på gränsen till svart lakelandhane.


Så sterile Louis är inte steril mer. (Usch vad detta tar tid att skriva med hjälp av en klosax :S)
Louis slutade göra bebisar när han var 3 år. Han fick gå med 2 honor i taget under ett halvt år. Sedan satte jag honom i stora honflocken. Det har gått 2 år nu och inga bebbar, nu är han 5½ år! I somras gick han med alla mina honor hela sommaren i en jättehage i trädgården med massvis med gräs. Inte en enda bebbe blev till ändå. Men så gav jag bort en ung skinnyhona (Unika Panika) i present till Annelie, Zurvivings marsvin i Januari. Efter några veckor så fick Unika Panika ungar. Jag fattade först ingenting när Annelie sa det, mina hanar i skåpet kan inte ta sig ner från hyllorna till honorna, en tjuvparning är omöjlig här.
Enda chansen var Louis. Men steril i 2 år med så många honor? Jag räknade ut att under hela den tiden han varit med honorna så har de brunstat ca 450 ggr utan att han parat en enda :S
Det kändes omöjligt, men ungarna bevisade det omöjliga.
Ljungfrufödsel kändes liksom inte som ett alternativ.
Det gick 3 veckor, sedan mailade Maria Wretman mig. Ena honan från mig var gravid, om hon kunde blivit tjuvparad av någon unge? Nej, inga ungar var tänkbara kanidater, det var uppenbarligen Louis igen :S
Visst är det skumt att en hane tappar allt intresse för tjejer när han är 3 år och börjar para igen när han är över 5 år?
Nu flyttade jag honom till en egen bur.
Men uppenbarligen så hann han fixa Tunika Panika med!

25/4. Har en del att skriva, men har för ont i fingrarna i dag :(

20/4. Nu har jag bara mina kelmarsvin kvar!!!


De förbjudna tankarna.
Så blev då satinerna förbjudna och ska utrotas, från januari 2011.
Jag har aldrig avlat satin.
Men det ligger satin något här och där i alla mina marsvins stammar. Så då och då har det ploppat upp en satin ibland.
Och det har alltid glatt mig! Jag tycker de är så vackra!
Och jag har tydligen haft en enorm tur, för mina 12 långhårs-satiner, alla med engelsk härstammning på satinet, alla har levt fullgångna liv tills de dött av ålderdom i normal ålder.
Ingen har blivit kryckig eller fått problem med att äta, inte en enda.
Så jag har aldrig insett att de var så svårt sjuka och döende att de behövde utrotas. Tur att det finns experter som vet det där bättre än jag ;)
Som tur är så rör det inte mig längre, eftersom jag slutat avla marsvin.
Det kommer bara att komma några kullar till här under vår och sommar och då mest skinny.
Och även om jag skulle avlat vidare, så hade det ändå bara dykt upp en ibland, eftersom det bara ligger bak i generna. Men då hade jag så klart blivit ledsen att de som föddes inte fick finnas.
Egentligen borde ju alla satinerna förbjudas? Inte bara aveln och utställningarna på dem? Utan om nu alla de som lever mår så otroligt dåligt att de ska utrotas. Då borde ju alla nu levande satiner avlivas, i barmhärtighetsmord.
För som sagt, om mina 12 satinlånghår levde ett normallångt liv utan att visa några symptom, hur skulle jag då kunna veta att de tydligen då i alla fall led så svårt? Då borde de ju sluppit leva.
Då borde ju de och alla andra satiner nackas vid födseln. Av ren barmhärtighet så klart.Så här bor mina mushonor! Så praktiskt, 13 honor och alla får plats i en enda bur! Betydligt lättare att byta i en musbur än till 13 marsvin! Buren är 80cm i diameter och har en massa leksaker och klättergrejor och bon och både vattenflaska och vattenskål för allas smak.


15/4. Börjar lite med små möss nu när jag inte orkar med marsvinen. Satinmöss. Jag fick hem några i förra helgen, från 3 olika ställen. Av en uppfödare köpte jag en satin black tanhane och två vita bröder, en med svarta och en med röda ögon, tyckte det såg så fint ut ihop. En av hanarna visade sig vara en hona, så jag är jätteglad :D

Kolla är gravid med Snygging :D


31/3. Blev bara så jätteglad i dag! Fick ett mail av Ylva, Bamiras marsvin om att hon vill ha min kille Oops Genbank!
Anledningen till attt detta gladde mig så mycket är att så gott som alla bakom honom utom två kommer från eller härstammar från Ylvas uppfödning. Så det som gav honom namnet, Oops Genbank är ju just att alla de gamla fina djuren ligger i hans blod! Och nu återvänder han hem till Ylva, ursprunget till hans stam, med alla sina gener! Visst är det läckert!?
Speciellt som att pappa Oops Leopold blir ju äldre för var dag. Hanarna blir ju i regel inte lika gamla som honorna.

Maria Wretman var här i måndags! Hon hade helt förälskat sig i Bamiras Rosa, som jag ju tänkt spara och inte lämna bort. Jag har till och med nekat en köpare som ville köpa henne, bara för att hon skulle bli kvar här. Men Maria blev så förtjust i henne. Och då Maria och jag fått en extra bra kompisrelation den sista tiden, så kunde jag inte låta bli. Hon fick Rosa i present!


25/3. Filuriah. "Den feta hamstern". Vårt favoritmarsvin. Vi bestämde redan innan jag bestämde mig för att sluta att avla, att hon skulle bara ha denna enda kull, sedan bra vara till kel.
Och så klart, vem dog i går med magen full med bebbar ihop med Svarten?
Det känns SÅ orättvist :(
Det gick så fort, jag ringde och fick tid till veterinären, men jag hann inte dit, 30 minuter innan tiden så låg hon död *gråter*
Hoppas jag kan få ta över hennes dotter Marmelad som pensionär sedan nån gång.


I går fick jag en satelitmottagare av min brorsdotter! De hade skaffat flera kanaler och använde inte sin lilla och då förbarmade de sig över mig och gav mig den i present!
Så min tv som stått svart och tyst sedan den 17 juli, över 8 månader, i natt vaknade den till liv igen! Så nu har jag kanal 1, 2, 4 och 6 :D
Och jag invigde den i natt genom att titta på Scrubs! Hihihi!

Jag har lyckats trappa upp det narkotiska plåstret till dubbel styrka utan att kräka ihjäl mig. Jag tog de svagare lite omlott då och då och efter 1½ månad så fungerade det med dessa starkare nu! Visserligen kostade det mig en massa skador där jag skar mig på 4 olika ställen i vänsterhanden, den ena gången så ljupt att det egentligen skulle sytts, jag kom några dagar försent för det till läkaren, så de tejpade ihop det i stället. Men det har tagit lång tid att läka, det är inte klart ännu, det var ljupt och hela köttbiten rörde sig, usch, fy för, det var räligt :S men jag blev så fumlig av plåstret. Lyckligtvis så vänjer man sig och fumligheten har släppt, till lycka för min vänsterhand, som i ren rädsla fortfarande gömmer sig i skräck för att bli anfallen igen, stackaren :(
Efter 2 veckor i bandage så slog jag i en vägg och det gick delvis upp igen. Då tog jag av bandaget som jag inte fått röra, för att kolla, och till min fasa så hade hela fingerblomman och det vid sidan lagt sig över nageln och såg ut som om den åt upp nageln, trodde jag skulle spy så äckligt det såg ut. In till doktorn igen, jag bad dem skära av köttbiten, men hon vägrade. Hon sa att det var svullnaden, det skulle dra sig tillbaka, om det ändå växte över nageln, så fick man skära bort den när det var färdigläkt. Men detta kommer att ta lååång tid sa hon innan det är läkt :S Jaha, lite lugnad blev jag i alla fall. Jag skulle fortsätta ha den i bandage.
MEN, nu ville jag inte lyda mer. Min åsikt är att ett sår läker mer och MYCKET fortare om det får syre hela tiden och om man rör vid det så blodet strömmar runt extra mycket. Så jag slet av allt bandage när jag kom hem. Och jag slog i det och det blödde och jag bet bort död vävnad och det blödde och jag drog i det vid nageln och det blödde, men för var timme så krympte svullnaden och det röda och köttet drog sig tillbaka från nageln. Och nu efter bara en vecka så är det bara ett mindre sår och en cm förhårdnad där det håller på att läka och inget rött! Jag skulle vilja visa dem det nu, de hade inte trott sina ögon.
Nu hör det till saken att trots sjukdom, så har jag ett helt otroligt läkekött, får jag ett sår så brukar det halvera sig på ett dygn, mer än en har komenterat att min läkning är nästan på ruggigt, lite läskig.

Det tråkiga är att jag trots dubbelt narkotiskt plåster har ändå svårt att resa o sätta mig och att gå, undrar hur det ska sluta?
Svanskotan är inflammerad ännu.
Just nu längtar jag tills att fler marsvin ska flytta, alla de som är tingade.
Jag är lite orolig för alla de som är tingade till Spanien, är inte så sugen på att bli sittande med dem hur länge som helst.
Skönt jag fått tv nu så jag kan ligga mer och titta på.


19/3. Ja, då är två marsvin avlivade pga sjukdom och 9 andra har flyttat i dag.

Eduardo o hans kompisar i Spanien har tingat ett gäng av skinnyna och XS Extreme.


27/2. Mår bättre i dag, är inte så ledsen längre :)
Har sluppit migränen med.
I dag kom en familj i församlingen med 4 kassar med mat till oss :D Så snällt, man kan knappt tro det! Det var min mamma som skvallrat att vi står helt utan ersättning för Tom nu sedan 1 januari när han fick sluta gymnaiet pga reumatismen.

Oops Nötkråka har dött :´(
Min store bamsekille, han vägde 1300g.


Jag har knappt haft några gråtattacker i dag! Fast det är klart, men ansiktet nerborrat i en kudde med huvudet vålande i migrän så är där inte plats till annat heller kanske. Stackars min mamma råkade ut för en gråtattack när hon stannade på en kvällsmacka :( bara för jag pratade om texelhonan jag skulle fått men som dog. Hahaha, jag är bara för ynklig och patetisk just nu!
Det är nog över i morgon!

Texelhonan 4711 har fått en ny vana, det ser så härligt ut! Hon ligger på en av avsatserna och där sträcker hon ut sig och vilar och sover. Jag trodde först hon var sjuk, men så var inte fallet :D hon bara gillar att vila där:)
(Se där, allt är inte svart! Hmm, jo hon är vi vitsvart ;))


25/2. Allt rann över i dag. Hela dagen i dag har jag bara gråtit och gråtit. Mitt medan vi pratar så bara väller tårarna fram om och om igen och jag får lämna rummet och lugna ner mig. Väl tillbaka och bara en liten stund så bara börjar jag gråta igen.
Allt har bara blivit för mycket. Ekonomin, försäkringskassan, kämpadet med Toms skola pga hans reumatiska värk, läkare, allt som bara bråkar och bråkat och så i förrgår dog min lilla Princessa och på kvällen så blev Pandy lam i bakbenen. Ovanpå alla de andra problemen så blev det bara stopp nu, allt rasade för mig.
Så blev jag för några dagar sedan lovad en jättesöt kolsvart trubbig texelhona i present och jag grep liksom fast i tanken att få hem henne, en ljusglimpt i allt, jag var så glad i tanken på att hon skulle komma nu i slutet på veckan. Och i dag mailade min vän som tänkte ge mig honan att hon hittat honan död i sin bur :S I min obalans nu så grät jag länge efter beskedet och så fort jag försökte prata om henne så grät jag igen.
Trots att jag aldrig ens fått se honan!
Det hade liksom blivit en förtvivlad fixering, liksom, "jippi, en ljusglimt!". Som slocknade. Känns lite skumt med, just den jag skulle få. Precis som om något ont väsen dödat henne bara för att jag inte skulle få henne. Något som tydligen försöker knäcka mig totalt nu. Så känns det. Även om det sedan kanske inte är så.
Och ändå så har jag inte ens sett honan en enda gång!!!
Eftermiddagen och kvällen slutade med rejäl migrän "konstigt".
Ringde doktorn i går om min värk som blivit värre. räcker det inte med den vanliga smärtan i hela kroppen? Ska jag nu dessutom ha som knivar som huggs in i knäna var gång jag ska resa eller sätta mig? Och krampor och smärtor från hälsenan upp i hela vaden för vart steg jag tar? Och inflammation i svanskotan som bara blir värre så jag inte kan halvsitta i vilande ställning?
Det var inget att göra åt alla sakerna, det var "bara" värken som skenar, ända att göra är att öka det narkotiska plåstret. Så nu tar jag nytt var 5:e dag och har det dubbelt då för att vänja mig vid starkare styrka (så jag kanske kan slippa få spy som en kalv och kallsvettas och ha svår huvudvärk och ha magkrampor i 6 veckor som när jag började med dem och som när jag försökte höjja dem sist).

21/2. Svanskotan blir bara sämre, är så svårt att sitta :(
Och jag mår inte bra. Ont ont ont överallt, kan ingenting och deppig och bara gråter :(
Var bortbjuden på soppa och äppelkaka i dag hos vänner i församlingen, men hade för ont för att ta mig dit.
Det är väldigt ensamt att vara så sjuk i värk :( Ingen hälsar på en för att man bor långt ifrån alla och för att jag är ensamstående. Och så är jag själv för sjuk för att hälsa på andra. Innan hade jag 2 familjer jag hälsade på, en granne och en familj längre bort när jag klarade det för värken, nu när jag inte kan längre så hälsar de inte på mig. Antingen var jag inte mer önskvärd än så eller så är folk bara för bekväma och tänker inte på det.

13/2. Sorry, jag har inte skrivit här på länge igen :S
Men det har bara varit en massa värk o migrän och stress om en massa saker med läkare mm. Jag har helt enkelt varit för död för att skriva något här.
Svanskotan är värre, vaderna bara krampar och knäna dödar mig. Förutom då all den vanliga värken.
Samma med mina roliga sidor, där har inte blivit något nytt alls detta året :(


31/1. Har väääldigt mycket ont nu, har haft länge, kvittar vad jag gör. Tappar sugen hela tiden, eftersom allt ska vara så jobbigt och ta sådan tid. Blir ofta och lätt tårar nu.

Brukar veckohandla eftersom jag inte klarar att köra fram o tillbaka utan att bli dålig. Men nu klarar jag bara en affär, sedan är det kört :S Brukar ta 2 för att få det billigaste i var.

Min äldste son som gick på gymnasium via internet pga sin värk blev "utkastad" därifrån pga att han med sin värk inte kunde prestera vad de ville. Så nu sitter han med svår värk och får dessutom ingen utbildning. Jag ska skriva hela den historien senare.


Jag har köpt en spikmatta. Jag vet ju hur värk och hjärnan fungerar. hjärnan kan bara ta in en viss mängd intryck och om den distraheras av en massa annat (som spikar) så släpper den en liten bit av focuset på värken och värken känns mindre. Dessutom så kan den aktivera kroppens egna endorfiner så man får en smärtstillande effekt av kroppens egna "morfin".
I fredagskväll så hade jag så ont att jag grät, narkotiska plåster, naproxen och alvedon i maxdos och hela kroppen bara sprängde, jag kunde inte ens sätta mig ner, jag var helt förtvivlad. "Oj, spikmattan" tänkte jag och hämtade den. Jag tog av mig tröjan så att jag var bar mot den och la mig på den. Jag pressade mig bakåt mot den för att det skulle göra så ont så möjligt av den, för att aktivera endorfinerna. Efter en kvart så hade jag plötsligt inte alls lika ont, jag kunde lägga mig ner och vila utan gråt! Jag tänkte, nu är det nog röda små prickar på hela ryggen efter "spikarna" och jag kollade i spegeln... och skrek! Jag var ILLRÖD som en kokt kräfta, som om jag var mycket illa solbränd! Tänk att det kunde bli en sådan
reaktion!

Alva är frisk igen! Jag ger henne calsium sandoz 2 ggr om dagen så det inte ska upprepas. Som tur är så tycker marsvin att det är gott, så hon dricker det gärna.
Hon är öppen, men inte kommer det några ungar ut i alla fall. Spelar ingen roll kanske, de ramlar snart ut själv, fniss!!


26/1. Ursäkta att jag inte skriver här så flitigt.
Jag mår så dåligt nu och har gjort länge och det blir bara värre, jag har så ont att när jag fixat det viktigaste så håller inte fingrana för att skriva mer och kroppen bara skriker.
Ovanpå att värken är värre än någonsin, så har jag dessutom fått inflammation i svansen. Okej då, i svanskotan.
Det började för 2 veckor sedan, men det har bara blivit värre. Pga min värk, så halvligger jag ju det mesta av dagen i soffan, liggande snett i soffan. Det är den enda ställningen som inte gör värken värre och då kan jag slötitta på datan eller tv-n och göra inmgenting då och då och pricka ölite på tangentbordet då och då.
Men nu kan jag inte ligga så, det gör så ont så jag knappt kan komma därifrån, som om hela svansen krossas. Det betyder att jag suttt halvt snett nu i stället, men det gör ju värken ännu värre med snedbelastning. Och nu har jag inget sätt att sitta på. Jag har provat att palla upp med kuddar så svansen inte ska ta emot soffan, men det är jättesvårt, jag har inte fått något att fungera. Så i dag var jag hos sjukgymnast och frågade gråtande vad jag skulle göra. Hon konstaterade att det var inflammation i svanskotan. och det tar lååång tid att läka och enda sättet är att trots allt hitta något sätt att inte belasta den.
Så nu ska jag försöka ta en fåtöljdyna och såga ut ett hål i den, lagom så lilla svansen slipper att röra vid något.
Jag frågade om det var slut med att få vifta på svansen nu, och det fick jag inte göra sa hon (det är en härlig sjukgymnast jag har!)

Jag skulle skriva en massa i gnällbloggen, men det är så mycket att jag orkar inte skriva så mycket :(

Alva. Jag tänkta lägga mig kl 22 i gårkväll, eftersom jag skulle vara hos sjukgymnasten kl 8 i dag. men som vanligt så blev jag senare. OCH TUR VAR DET! För innan jag till slut skulle lägga mig så såg jag att Alva vinglade och ramlade omkull. Shit, var det en stark värk eller är hon sjuk? Hon ska ju föda vilken dag som helst. Jag blev kvar uppe och höll koll på henne en stund, hon verkade lite bättre. men så började alla hennes muskler rycka spasmatiskt, det både såg och kändes jätteläskigt och hon kunde inte gå, bara vinglade. Eklampsi! Rusade och hittade calsium Sandozen, men tabletterna i den var förstörda, de löste sig inte i vattnet som de ska till en genomskinlig vätska. Det blev som kalk upprört i vatten. vad gör man, på 2-3 timmar dör de ju, så jag tryckte i henne av kalkmassan och hon drack det frivilligt. Jag hade även en näringslösning som hon fick av och hon fick även av fruktvällingen jag ger ungarna av. Efter en stund slutade hennes musker att vibrera och hon blev lugn. Efter en timme fick hon en ny dos.
Det var oroligt jag gick till hennes bur i morse...
och hon var sig själv utan symptom!
PUHHH!!!!
VILKEN TUR ATT JAG INTE KOM I SÄNG SOM JAG SKULLE I GÅR!
Ps, ungarna rör sig som de ska.

19/1. Väljer o väljer bland mina djur.


Kolla som uppenbarligen saknar att ha egna ungar, hon har varit barnvakt åt alla småttingar och putsar alla mammorna.
Tänk, elaka Kolla har blivit en mystant för tillfället!


18/1. Detta går inte, jag ska ju försöka hålla antalet djur nere pga min värk och ekonomi. Så jag har nu beslutat att sälja 2 av mina vuxna hanar och de 2 pojkarna jag tänkt spara och sedan ytterligare en av mina skinnyhonor och 2 skinnyhonor finns att tinga efter sina kullar.

16/1. Sorry att jag inte skrivit på länge. Jag har inte mått alls bra så jag har bara pallat få in kullar mm på hemsidan.
Mår inte bättre nu, men har fått klagomål från en okänd på att jag inte skrivit, så det värmde hjärtat SÅ :D så att jag måste ju bara ta mig i kragen och skriva nu!


DE kan vara bitchig, så jag var orolig när jag satte henne i storflocken med honor. Men inte ett ljud, hon bara smälte in. Antar att hon kände sig hemma bland en massa små bebbar!

För att få lite bättre plats till långhåren, som trots allt är mig varmast om hjärtat, så ska jag sälja ut en del skinny.

Unika Panika flyttar till Annelie som en present och en tröst för hennes skinnyhane som dog.


1/1-10. Tunikas Panika blir kvar här, tack Pling att jag fick behålla henne ändå!
Tunika Panika har blivit en favorit här, en söt ekorre med trubbig nos och höga öron och hon visslar marsvinskvittret nästan var kväll och länge med var gång! Inte så tonriktigt vackert som en del, men väldigt intensivt och länge, så det jämnar ut sig.

25/12. Bamiras Nina toxade i natt :´(
Jag såg i går morse att hon var lite trött, så jag började tvångsmata henne, bara för säkerhets skull. Hon var rätt pigg, men ändå. Det gick hela dagen och hon verkade ok, men jag matade henne varannan timme i alla fall. På kvällen började hon plötsligt krysta och så födde hon 2 döda ungar :( Den ena var en av de vackraste jag sett, jag försökte väcka den länge :( Men Nina blev bara tröttare, jag fortsatte mata henne och gav henne antibiotika. Men när jag la mig så insåg jag att hon inte skulle klara natten. Och i morse låg hon död :((

Fina vackra söta Nina. Dessutom enda avkomman jag har efter Louis :(

21/12. (Aj mina fingrar när jag skriver)
Bamiras Thea, min kära gamla sheltiehona, hon blev 6 år i förra veckan. Hon har magrat och nu börjar hon bli trött :( Jag avaktar över julen, men troligast blir hon väl avlivad i nästa vecka. Vi kommer att bli SÅÅÅ ledsna, hon är en fantastisk dam som varit med oss länge nu. Min äldste son blir det nog värst för, hon fick till och med bo på hans rum ett tag innan!


15/12. Är så frustrerad över läkarna och skolan. Ska de driva ens barn till vansinne? Ska en tonåring utan psykiska problem behöva få problem med att sova och ha ångest pga läkarna och skolan? Något är riktigt fel här i livet. Skönt Gud snart ingriper. En stor tröst just nu.

11/12. Ibland är min hemsida synkroniserad när jag tittar på den uppe på nätet och ibland inte. Nu har jag hittat skillnaden, även om jag inte fattar varför det blir så. Jag har 3 olika webbläsare som jag använder när jag är ute på nätet. (Fråga inte varför. Okej, eftersom ni tjatar. En del saker fungerar bättre med Internet explorer medan en del saker är snabbare med Firefox och Google Chrome)
Denna sida passar alltså bäst med webbläsaren Internet Explorer.
Använder ni Firefox eller Google chrome, då synkroniserar inte texten med bilderna på sidorna med mina djur. Ni får gissa vilken text som hör till var!!! Eller använd internet explorer till just min sida. (Vad då, kan jag ha mer än en webbläsare så kan du!)

8/12. Jag har varit på barnreumaten med min son Tom i dag. Han fick utskrivet reumatisk medecin nu, så nu ska han gå och ta blodprov en gång varannan vecka för att se att inte levern och de vita blodkropparna tar stryk av medecinen. Bra de har sådana kontroller.
Det härliga är att om detta fungerar nu så kan Tom kanske få ett mer normalt liv och kunna lämna hemmet lite då och då och inte som nu, bara vara hemma!!!!!! Hoppas, hoppas, hoppas, hoppas!!!!!! Fast det tar 2-4 månader innan det hjälper och ibland ännu längre.

4/12. Jag klarar det inte!! Jag VILL HA dagboken med marsvinen här! Så i fortsättningen så skriver jag här nu och inte i nån marsvinsblogg.


När jag sitter sömnlös på natten och inte kan sova pga värken mm eller på dagen en stund när jag behöver blockera mig, så kan jag pyssla lite med hemsidan några minuter då och då.


Måste bara berätta en sak, jag har det så jobbigt ekonomiskt med. För de som tror att jag slarvar, så har jag 6300kr i sjukersättning. Det är inte mycket. Särskillt inte med 2 tonårssöner och den ena så sjuk att det är 4-8 sjukbesök i månaden på sjukgymnastiker och barnreumaten och den vanliga läkaren. I alla fall så hade jag inga pengar att laga min bil för och jag var knäckt, ingen bil och bo med 2 söner ute på landet, "jippi". Plötsligt, som det står i bibeln, att Gud ger oss gåvor i form av människor. Jag fick pengar av en familj i min församling till att laga bilen för! Nu är den lagad och jag fick hem den i går!!!!!!!!!!!!
OCH... i går stod här en annan familj från min församling, som jag inte känner särskillt bra. De hade 3 proppfulla kassar med mat och sa "Här, det är till dig!" Jag bara gapade. Jag undrade, men jag har ju inte bett någon handla åt mig och jag hade inga pengar att betala med. Jag tänkte att de visste att jag inte hade bil och att de hade handlat åt mig, men att de tänkte att jag skulle betala, jag fattade ingenting. Tills de sa att det var till mig som ett stöd. Jag fick helt enkelt 3 proppfulla kassar med mat. 5½ kg kött, 3 kg ost, 30 ägg 5 kg vetemjöl, 5 kg ris, 3 pkt kaffe, 2 kg socker, ett choklad (schweitsernöt som jag ÄLSKAR), 4 pkt tomatkross och 3 kg makaroner, minns inte nu om det var mer. MEN VA!!!!! Kan man tro det är sant???? Jag grät så glad jag blev. Detta är ju inte alls om marsvin, men jag blev så glad, jag bara MÅSTE berätta det ju.

15/11-09. NYA HEMSIDAN FUNGERAR!!! 

27/10. Jag är jätteledsen. Jag har väldigt mycket ont just nu :(
Hela natten var en enda stor mardröm. Jag hade så ont att jag kunde inte ligga på något sätt alls, jag fick vända och vända och vända mig hela natten, men hur jag än gjorde så gjorde det bara så otroligt ont. Kl 7 gav jag upp och gick upp.
Jag är livrädd för hur denna natten ska bli :S Jag funderar på om jag ska strunta i att lägga mig alls. Om jag vandrar runt och vilar i soffan då och då så kanske jag somnar av utmattning i stället. Värt ett försök i alla fall.


Detta fanns på Blocket.se i dag:
Blocket.se
Nytt dödsfall efter vaccination
Sverige 23 okt 18:28
Ett tredje dödsfall efter en vaccination mot svininfluensan utreds nu. Enligt SR Västernorrland avled i måndags en 74-årig kvinna i Sollefteå, några dagar efter att hon fått en spruta mot smittan. Det ska nu undersökas om dödsfallet hade någon koppling till vaccinationen. Kvinnan hade bland annat en hjärtsjukdom och en lungsjukdom. En Lex Maria-anmälan har gjorts inom vården.


22/10. Tråkiga nyheter om influenavaccinet:
Källa: http://www.svininfluensan.com/  

Två allvarligt sjuka personer har hittills dött efter att de fått vaccinet mot svininfluensan.
Läkemedelsverket utreder nu om det kan krävas nya rekommendationer som avråder äldre och sjuka att vaccinera sig.
En av den avlidna, en man som var i 55-årsåldern vaccinerades på morgonen fredagen 16 oktober. Tolv timmar senare avled han.
- Han var svårt hjärtsjuk och hade svikt även i andra vitala organ, uppger Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland, för Expressen.se.
Men klicka på länken ovan och läs det själv.

Jag undrar om de hade utrustning för återupplivning vid de vaccinationsställena där de 2 dog, som läkemedelsbolaget skrev de skulle ha. Dog de trots det?

Inte gjorde detta i alla fall så att jag ändrade mitt beslut om att inte vaccinera mig :)
Jag dör hellre av en sjukdom jag får av otur utan att kunna hjälpa det än av ett vaccin som jag själv väljer att låta dem spruta in i mig.

MEN! Bryter influensan ut rejält så har de inte järnlungor nog till alla, så någon riskerar att dö av att lungorna lägger av pga influensan, pga av att det inte finns vårdplatser.
Inte många blir så dåliga, mindre än av en vanlig influensa, men någon blir det ändock.

Du måste tänka logiskt när du väljer: "Vilket kommer att störa mig mest om jag blir ovanligt sjuk av det, kanske så illa att jag dör, att det var för att jag INTE tog vaccinet eller FÖR ATT jag tog vaccinet.
Man kan inte skruva tillbaka tiden när valet är gjort.

Tvekar man om vilket så tycker jag nästan man ska ta vaccinet.

Men jag vill inte ta det och ingen i min familj heller.

19/10. Ny influnsalänk!
http://svininfluensan.com/content/svininfluensa-vaccin-onödigt-svenska-influensa-forskaren-björn-olsen  

18/10. Jag har fixat en ny gammal bil till min mor i helgen! Jag satte in en annons åt henne och sedan mailade jag och sorterade och sorterade. Till sist fick jag fram det bästa alternativet. En nybesiktigad Golf, årsmodell 1991. Servostyrning, centrallås, sommar och vinterdäck, stereo, nybytt kamrem för 5000kr!! Grattis till en fin liten bil mamma!

Själv får jag tyvärr vara utan bil efter fredag. Då går ombesiktningstiden ut och jag har inte en krona till bilskatten (1900kr) eller de 2000kr det kostar att laga det sista på den. Det blir tufft, jag bor 1½ mil ut på landet med 2 tonårssöner och ingen bil. Bussar går här inga ute. "Jippi" eller nä.


14/10. Jag är lite mindre sjuk i dag :)

13/10. Migränliknande huvudvärk igen, men nu med feber och muskelvärk och illamående.
Går inte huudvärken över när jag blir frisk från det jag har nu så går jag till doktor med skallen. (Kanske svårt att gå till doktorn utan skallen)

Nu har jag tänkt och läst.
Jag skrev ju mitt kåseri om "Svininfluensan/I am Legend" för ett tag sedan.
Det skrev jag som ett skämt.
Men nu börjar jag undra :S
Jag har läst flera artiklar nu om vaccinet.
Detta inlägg har jag flyttat till en egen sida under "Bra råd i livet"

11/10. Migrän.

10/10. Jodå, migrän i dag igen :(

Och jag är arg, arg, arg!!!
I Telias bredbandsabonemang ingår 5 gratis hemsideplatser. Men nu stänger de ner alla sina hemsideplaster den sista dagen detta året. Så från och med 1/1-10 så finns mina hemsidor inte på dessa 5 adresserna längre. Det gäller ju både denna huvudsidan och min stamtavlesida och mina 2 infosidor och min roliga sida.

9/10. Fjärde dagen med migrän. Känns lite orättvist, jag hade ju 5 dagars migrän för bara några dagar sedan ju...

6/10. Migrän i dag igen. Var med äldste sonen hos tandläkaren, efter det skulle han på sjukgymnastik. Men jag blev tvungen att snabbt avboka och bara köra hem för skallen.
Helgen med blåsten var den värsta för mig på hela året, fy så ont jag hade och kunde ingenting, varken ligga eller sitta. Har fått ont när jag går nu med, i fotlederna och höften och knäna, så jag haltar när jag går nu. Det hr varit så i 3 veckor nu. Hoppas det försvinner igen :S

4/10. Oops Gamle Svarten och Oops Snygging har flyttat hem igen efter att ha lånats av Pling och Hjelm! Med hem följde en hona från Pling, Villa Ängstorps Piggelin. Hon har varit här förr på parning, men nu ska hon bo här.

1/10. Femte dagen med migrän :S

Har varit med bilen på Hedbergs igen. På denna månad var timmesavgiften höjd från 750 till 890.40kr. De sa i alla fall att katalysatorn var kass. Kass och kass, den var helt tom på innehåll sa de :S
Då kan ju katalysatorn och min plånbok ta varandra

Ser fram emot lördag väldigt mycket då Snygging och Gamle svarten kommer hem igen! Deras burar står redo med allt fint och klart i dem!

Jag har ju passat Leifs 2 marsvin ett tag nu pga hans sjukdom.
Nu känner Leif att han vill ha något mindre att tänka på nu tills han blir bättre. Så nu fick jag de 2 honorna i gåva av Leif! TACK LEIF!!!!!!
Det betyder att jag NU har en heldansk texelhona och en dansk merinohona fast med engelsk stam, hon är alltså efter engelskimporterade föräldrar!
Bilder och info på dem kommer senare när jag fått deras stamtavlor.


29/9. Har haft migrän i 3 dygn nu, "jättekul".

Ska till Hedberg bil i Lund på torsdag igen för att se om de NU kan se varför den har höga avgasvärden.

26/9. Ja, pga mycket värk och många förpliktelser som t.ex besiktiga bilen, köra söner till tandläkare och sjukgymnastiker och sjuka marsvin mm, så har nästan inget alls hänt på sidan. Men i dag blev det ett litet ryck!

22/9. Usch, suck, stön, snurvel, snyft...
Jag var hos veterinären i dag och fått avlivat tre marsvin.
Nemel har haft problem med sina bakben ett tag och nu fick hon dessutom fång.
Diana fick ju missfall i somras och har aldrig blivit bra igen efter det, trots antibiotika mm. Nu magrade hon igen och andades tungt, så det var dags.
Unik Panik har ju haft en seg inflammation i sitt ena bakben. Ena tån där är deformerad, jag trodde han skadat sig. De sista 2 månaderna har han haft konstiga ljud för sig när vi lyft upp honom, aldrig annars. Pigg som vanligt och lika stor o maffig som vanligt! Inflammationen ville inte ge sig, så jag trodde i fredags att det är kört. Han haltade inte på benet, det släpade efter honom, som en svans. Men under helgen så vände det, han kunde gå igen och svullnaden gick ner igen! Jag blev SÅ GLAD! Men jag tog med honom till veterinären i dag, jag tänkte att kanske kunde vi amputera den bråkade tån? Så den slutar inflammera? ..........
Det gick inte som jag tänkte. Veterinären tittade på den svullna tassen, med den deformerade tån, och tån sidan om började med se konstig ut. Det visade sig vara mycket värre än jag trott.
Det var canser i tårna och det hade spridits som metastaser till lungorna. Det är därför han låtit som han gjort den sista tiden. Vi bestämde att inte låta tiden gå så han blev sämre utan att avliva honom direkt så att han slipper lida senare. Trots allt, även om vikten var maffig och han var pigg som vanligt, med canser i lungorna så han lät så och med en sådan fot som redan inflammerat, varför vänta till ett hemskt men given död?
Han fick somna. Han dog fort, ytterligare ett tecken på att han inte var alls så frisk som han såg ut. Tårarna rann på mig och rösten stockade sig hos veterinären, hon var snäll och låtsades som om hon inte såg det. Jag var ju ju inte beredd, hann inte blockera mig, vi älskade verkligen Unik Panik mycket högt, hela familjen.


8/9. Hoppas alla läst det nya på Filosofihörnan nu!!!

Tog undan uteburarna till marsvinen för några dagar sedan. Men så blev det så varmt i dag!!! Sönerna hjälpte mig att ta fram burarna igen, så i dag har samtliga marsvin varit ute hela dagen!!! Härligt för de gamla som inte kommer att klara vintern och missar nästa sommar.1/9. Jaha, ny månad igen, suck. Skönt väder ute! Alla marsvinen är ute i dag, även skinnyungen!
Jag har regeln, kan jag gå ute i en kortärmad tröja utan att frysa så får marsvinen vara ute. Om jag vill ta på mig en långärmad tröja, då släpper jag inte ut dem.

31/8. Varit på verkstad i dag, fick bytt glaset och lampan på ena blinkersen (140kr totalt)
Avgasröret behöver bytas ljuddämparen + halva. På biltema kostar det 2300kr. Jag får köpa det själv och ta med det till verkstaden, så sätter han på det. Så blir det kanske 3000kr totalt. Sura pengar, men bättre än de 6000kr + arbetet som Hedbergs bil skulle ha.


28/8. Har bokat tid till måndag för att kolla avgasröret på bilen hos en vanlig bilverstad som jag litar på. Han skrek när jag sa vad de andra skulle ha för att laga avgasröret! Hahaha! Gjorde gott i mitt hjärta!

25/8. Morr, morr, morr!!! Grrr!
MÄRKESVERKSTÄDER!!!
Jag ringde för 3 veckor sedan en märkesverkstad i Lund och sa att avgasvärdena på min ford varit för höga i 2 år på rad på besiktningen och att killen som fixat det åt mig sagt att jag skulle anlita en märkes-verkstad för att göra en felsökning så vi kom åt grunden till det hela.
De undrade när den var besiktigad och jag sa att det var den inte, jag sa ville ha det fixat innan besiktningen och inte vänta tills det brann i knutarna.
Och de sa att det var ju mycket klokt tänkt.
Det ska ta 3-4 timmar sa de.
Var tar man vägen i 3-4 timmar när man är sjuk?
Mamma följde med i sin bil, så vi skulle kunna ta någonstans.
När jag lämnar in bilen i morse så säger de att det ska ta 7-8 timmar i stället. Jag ska hämta den kl 16.
Jag påpekade att de sagt 3-4 timmar, men gubben blev sur och sa "allt är relativt" och "jag har tre mekaniker, de tar det när de kan, de måste ha hela dagen på sig".
Jag bad dem att kanske ta vår på förmiddagen, pga min sjukdom och min mor hade inte fått med sina olika hjärtmedecin, vi räknade ju inte med hela dagen. Men han bara sa att alla som lämnar sin bil där anser att de ska prioriteras, sedan vände han bara och gick.
Vi hade tur, min morbrors fru var hemma, vi fick stanna där och vila liggande i deras soffa. Fick mat med :D Det var trevligt!
Efter 3 timmar ringde firman. (Nu ska ni höra något intressant!)
Killen undrade var besiktningspappret var. Jag sa att bilen inte var besiktigad. Då sa han "Är bilen inte besiktigad så kan jag inte göra en avgasvärdes-kontroll, jag måste se vad jag ska leta efter." Jag sa att det sa jag ju i telefonen när jag bokade tid, och att de sa då att det var bra jag var i god tid. Det kunde inte han förstå att de sagt.
Då sa han att det även var hål på avgasröret, så innan det var fixat så kunde de inte ta prov på det.
Ja, men det var ju en helt annan sak ju!!!!! Det kunde jag svälja det resonemanget. De sa de kunde laga det för 6000kr + arbetslön och att jag sedan fick besiktiga den och SEDAN kunde de göra en avgaskontroll på den.
Han påpekade åter igen att utan en besiktning kunde han inte göra en kontroll heller.
Och jag upprepade ännu en gång att vi pratat om det när jag ringde och att de sa det var bra jag kom innan och ännu en gång kunde han inte förstår det. "Det har de inte sagt till mig ju", sa han.

Ljög de för att få dit mig, låtsades att jag skulle testa den innan, och nu sa de de inte kunde testa den innan den var besiktigad, för de var tvugna att ha de nya värdena? De hoppades väl att jag skulle låta dem ta hand om allt med bilen.
Killen sa då att han personligen ansåg att bilen var för gammal för att lägga 8000kr på ett avgasrör med allt och jag förklarade för honom att med en sjukersättning på 6300kr i månaden så är det inte ens ett alternativ att köpa nytt avgasrör, då lappar man det gamla eller köper en ny annan nybesiktig-ad begagnad bil för samma summa.
Han såg ut som ett frågetecken.
En del vet visst inte att det finns fattigt folk även i välfärdsSverige, hahaha!!!

Vilken dag helt i onödan, med smärta och onödig värk :( Som kommer att sitta i en vecka nu.

Killen (en kompis make) som lagar bilen till mig jobbar med på en märkesverkstad, men en annan sort, och han hade inget ont att säga om avgasröret sist, så jag ska ta den till någon som kan lappa ihop det

Men ska jag vara ärlig. Så ont jag har nu för tiden så hälsar jag aldrig på hemma hos folk längre. Det kostar för mycket smärta. Nu hälsade jag på min morbror, som jag inte varit hos på flera år och det var jättetrevligt! Hur ont och hur kass jag än är nu :D


24/8. Mår mycket bättre nu! Lite magont bara, mår lite illa, svettas fortfarande, skakar, men ingen huvudvärk! Och jag har både kunnat äta och dricka i dag! 2 dygns total vätskebrist var inte bra. Första halvan av dagen så drack jag en klunk då och en klunk då av 3 stora vattenglas, för att inte chocka magen. Sedan åt jag en liten macka! Mums, mums, trots illamåendet!

Jag var så orolig när Alva skulle föda, hon gick ju mycket längre än jag trodde. Bägge ungarna väger ca 120g st. Alva hade värkar hela natten (okej, jag tyckte jag hörde två innan jag la mig) och hela dagen. Inte ofta, men då och då (okej, ett par gånger bara). Och min veterinär var på semester så klart. Jag tänkte att detta går åt skogen. Inte så lätt att fixa med henne i det tillståndet jag var i heller i lördags :S
För att göra henne lite glad, så fick hon en vindruva av mig! Som hon smaskade den i sig! Sedan gick det bara en liten stund, så kom bägge bebbarna fort! Så hon ville bara ha sin tid, det var inget galet! Puh!!
Men nu fick i alla fall ungarna temat med vindruva, eftersom det var det mamman åt när de skulle födas :D


24/8. Ser när jag läser vad jag skrev i går att jag underdrev rätt mycket. Förutom det jag skrev så får jag en fruktansvärd migränliknande huvudvärk och jag kallsvettas enormt mycket så jag är blöt hela tiden.
Efter en lång kräkattack i går så bara grät jag och grät. Och sedan SLET JAG AV PLÅSTRET.
Jag pallade inte mer.
Det kommer att gå långsamt ur kroppen nu under 2-3 dygn.
Men redan vid 4-tiden i natt så hade jag så mycket mera ont igen av min värk så att jag inte kunde sova :(
Hur jag än gör så blir det fel.
Får nog försöka en gång till senare, men då innan planera in allting noga. Så jag inte har besiktningar och laga bilen och köra söner till deras viktiga göromål.
Men eftersom jag redan har mer ont igen så kan jag anta att denna dagen blir lugnare än helgen var... hoppas jag... snurf.
I morgon ska jag till Lund och få bilens motor testat för avgasvärdena, inför besiktningen. Om jag inte ens kan gå, så kan jag ännu mindre köra bil ju :(
Men nu led jag de 2 första dagarna utan att få resultat. Hade jag bara stått ut så hade det under 7 veckor lugnat ner sig gradvis med biverkningarna för att till sist försvinna. Och kunnat få sova på nätterna sedan trots värken.
Pest eller kolera?

Varje dag har varit så att första timmen jag vaknat har jag mått bäst, så jag skyndar mig att lägga in bilderna på ungarn nu, ifall jag bli kass senare igen.
Så nu är det i alla fall bilder här på ungarna som föddes i lördags!

Oops Gamle Svarten blev BIR och best in show 5 i Laholm i lördags! Tack för att ni tog dit dem där och ställde dem Linda och Pling!

23/8. Har haft en mardrömsdag i går, hoppas jag slipper i dag, men det verkar bli sämre just nu.
Fick ju morfinplåster för ett par månader sedan. Fick otroliga biverkningar. I en vecka låg jag helt utslagen, fruktansvärt illamående och smärtor i buk och rygg som om någon boxat mig. Efter 10 dagar lugnade smärorna ner sig i rygg och i buken, men illamåendet och vanliga magsmärtor var kvar i 5 veckor till. Sedan försvann biverkningarna.
Då ökade vi till dubbel dos nu i veckan. Plåsterna tar ju 3-4 dagar innan de hjälper fullt, och den dagen kom i går.
Jag spydde och jag låg dubbel i magkrampor och låg på golvet och vred mig. Mina söner ville jag skulle sluta med dem, men håller jag ut så försvinner ju biverkningarn igen ju.
Ska det ta 7 veckor igen nu bra så blir jag ledsen.
Enda fördelen är att jag pga illamåendet gått ner 7-8 under de 7 veckorna. Kan jag gå ner 8 kilo till nu så hade det ju varit en trevlig biverkning ju!
Kvällen i går var i alla fall lugnare, inte kunde jag äta, mådde för illa fortfarande, men låg i alla fall inte och spydde och låg inte dubbelvikt heller.
Hoppas på en lite bättre dag nu, men nu måste jag sluta, måste snart spy :´(

14/8. Morrr, inga batterier, inga batterier, inga batterier, jag har kamera-abstinens!!!!!!!

För er som undrat över sonens skelettundersök-ning.
Vi var i Lund i torsdags. Vi kom dit i god tid och blev insläppta 15 minuter innan vi skulle vara där! Då fick han radioaktiva isotoper insprutade i blodådrorna. Det gjorde inte ont. De sköljde in det efteråt med koksaltsvatten.
Sedan ville de vi skulle förströ oss själva i 3½ timmar. Men både sonen och jag var kassa av bara turen dit, så vi bad om en sängplats. Sonen fick en och jag fick lägga mig på betonggolvet. Efter 1½ timme var jag rejält nerkyld och frös så.
Han skulle i alla fall dricka och kissa ofta under tiden sa de. Efter 3½ timme fick han tömma blåsan helt innan han fick lägga sig i röntgenaparaten. Han hade varit på toa 15 minuter innan, men det hjälpte inte sa de.
På röntgen fick han ligga på en smaaaal brits. Så smal att han inte fick plats. För att armarna inte skulle ramla ner så hade de en plastficka de la över hans mage med fack i på ändarna. Där fick han trä in armarna, så fick armarna hänga i luften, burna av magen. Händerna drog de ihop med kardborrar. Fötterna tejpade de ihop med tejp. Sedan hade de en gigantisk halvcirkelmetallsak som han fick glida in igenom så benen hamnade på ena sidan och huvudet inne i den. Då sänkte de ner scannern över han huvud, så den stora ca 80x80cm plattan låg en cm över hans ansikte (fy för). Där fick han ligga i 5 minuter stilla. Han fick så ont i armarna och fötterna, hans värk ju, så han hade mycket ont av det. Efter 5 minuter började den röra sig långsamt långsamt över hans kropp, millimeter för millimeter. Eller rättare sagt, det var inte den som rörde sig, det var britsen han låg på som långsamt åkte ut ur scannern, så han blev röntgad/scannad från huvud till fötter. Det tog lång tid. Kändes det som i alla fall.
Sedan var det klart.
Nu ska det fungera som så att de radioaktiva isotoperna skulle på de 3½ timmarna söka sig till de inflammerade ställena på skelettet och därmed sitta kvar där och lysa som en sol och de lysande fläckarna ska då synas på röntgenplåtarna. Därmed ska de kunna konstatera var skelettet är inflammerat.
Hoppas det fungerar nu, det tog mycket hårt på oss bägge. Jag frös fortfarande på kvällen och sonen hade jätteont hela kvällen och dagen efter.

Men inget ont som inte har något gott med sig! Vi behöver inga lampor här nu! Sonen lyser nu upp hela huset med sin radioaktivitet! Kärnkraftskillarna från Barsebäck var en vända här i dag då de noterat en extra stark strålning härifrån, så de var oroliga. Jag fick låna en blyfilt att lägga över de två gravida skinnyhonorna.


14/8. Hej Leif! Skönt du är hemma ett par dagar från sjukhuset!!

En Svart Dröm och Nice Surprice och Plingeling och Lilac Surprice flyttade i går. Lilac Surprice till Helena och de andra tre levereras i dag av Helena till Järbo för att hämtas där av Heli!

Det har regnat i 3 dagar och jag vågar inte ha marsvinen ute i vått gräs, en del av dem blir snurvliga när de gått i fuktigt gräs, så jag vågar inte då. Men i gårkväll vid kl 19 så var gräset torrt! Alla åkte ut och var ute tills det blev mörkt kl 21.20. Som de åt gräs! Skinnyna är vildast, det ser ut som om de vräker i sig hela munfullar åt gången! Jätteläckert! När de kom in så la sig alla att sova och de sov när jag la mig med. Det tog tydligen på krafterna!


Mina hundar har fått noskvalster. Jag var hos veterinären i går med dem och fick dem behandlade med något ivermectinperparat i injektioner. De ska ha 3-4 doser var sjunde dag. Suck. Fördelen är ju att det tar allt på dem. Allt från mask till noskvalster, jag bor ju på landet på en liten gård, så det känns rätt bra med en service på dem. Här finns ju både grannkatter och möss och annat konstigt de kan få tag i när de gräver hålor i gräset och äter rötter och musungar och mask och allt vad jag sett :S


12/8. Har varit mycket sjuk i värk denna veckan sedan i fredags. Verkligen mycket. Har inte kunnat sitta eller sova eller något, har bara fått vandra hit o dit, SÅÅÅ kasst :( I fredagsnatt somnade jag inte förrän kl 3 o vaknade igen halv 6.
När jag har så ont kan jag inte sitta eller ligga eller pyssla med saker, jag måste liksom ändra läge på kroppen hela tiden.
Så jag har inte suttit vid datan och jag har inte chattat och jag har inte uppdaterat hemsidan.
Jag får dubbla knarkplåster nu att ha 2 åt gången i stället för ett. I dag är det lite lättare, så jag ska försöka få något lite fixat här på hemsidan.

I mogon är det dags med Toms röntgen av skelettet. De ska först spruta in radioaktiva isotper i hans blod. Sedan ska det gå 3-4 timmar. Efter det ska han röntags låååångsamt och länge av en "scanner" som vandrar från hans huvud ner till benen under en timme (lyckligtvis inte intryckt i en kistliknande burk som vid en del rötgen)
Då ska de radioaktiva isotoperna samla sig vid de inflamerade ställena i skelettet och när de sedan tittar på röngenplåtarna så lyser inflammationen som en sol där.
Alltså, allvar nu...Hur kom man på det????
Försök på barnhemsbarn och politiska fångar? Vem började testa sådant och varför?
Jag vill nog inte veta.


7/8. Har haft en hemsk vecka. Migrän lördag, söndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag plus enormt ont i kroppen :(
(Nej, jag missade inte skriva måndagen, jag slapp migrän den dagen!)

Många stressaker runt om mig nu.

Tom ska få radioaktivta isotoper i sig och sedan skelettröntgas i nästa vecka.

Snart skola igen efter sommarlov för ena sonen :(

Har avlivat några djur i dag hos veterinären.
Filemon. Han har sovit konstant länge och inte varit så glad för grönt mm. han har haft gammelgubbesjukan på marsvin. Att han är förslappad i ändan och skiten samlades i en boll så man fick trycka ut det. Inte värdigt för ett levande liv.
Astrid har tappat halva sin vikt på 1½ månad och sitter och kurar det mesta. Får man lov när man är 6 år. Men jag insåg att det var nära slutet och att dö hemma av sig själv är sällan smärtfritt utan tar tid och gör ont.
Snöboll har varit dålig sedan i vintras, men sista veckorna blev det plötsligt mer akut.
En gammal mycket tam och go blå dvärgvädurkille fick med sluta sitt liv efter ett halvt år av diareer och nu tappade han pälsen på ryggen och ena ögat började bli inflammerat. Inte lätt att bli så gammal
:(
Filemon tog jag honom och hela hans filt och la i en transportbur. Hos vetten fick han sin spruta i magen och sedan in i sin älskade filt igen. Där somnade han. I samma sorts filt han bott i i hela sitt liv. Kunde inte blivit bättre.
Alla 4 dog mycket snabbt, mycket snabbare än veterinären räknat med (marsvin brukar vara sega).
Så vi kom överens om att det uppenbarligen var i rätt tid de avlivades.

Men inte är det roligare för det.
Jag lär aldrig få en kanin som springer mig till mötes, vare sig i buren eller lös ute och sträcker sig mot en föt att bli lyft. jag har aldrig haft en så go kanin innan.
Och fine trogna gamle Filemon som jag fick i gåva av mina söner för 4½ år sedan. Han har i alla år bott precis sidan om min plats vid soffan i lagom höjd för att alltid kunna tigga gott när vi fikar.
Tama snälla Snöboll, helt orädd och så fin.
Fina genomsnälla Astrid, som varit med mig i 5 år nu.


5/8. Lille Flopp är så söt! Han är redan med mamman ute på gräsmattan om dagarna!

Jag har haft snart en vecka med migrän med en dags undantag och dessutom varit helt kass i magen, mått jätteilla och hela magen bråkar. Magen har i alla fall lugnat ner sig nu.
har haft mycket ont den sista tiden, men det är väl det ostadiga vädret som påverkar :(

Har satt in lite personliga komentarer under marsvinen, på de jag missat innan.

1/8. Rosa har fött i dag.
Inte ska man bli besviken på en söt liten unge, för den är verkligen jättesöt. Stora ögon och trubbig nos och goldenagouti som jag älskar.
Men han har två virvlar mitt på ryggen längs ryggraden. Och sedan dessutom ett öronveck. Så jag säger det i alla fall. Jag är SÅ besviken...
Så han heter nu Oops Flopp. *Muahahaha*
Bilder är inne.


1/8. Augusti....?? Hur?
Om 4 månader (+3 v) är det jul....
Nu var jag väl optimistisk och glad?

26/7. Alltså, det har ju verkligen sina nackdelar att behålla alla pensionärer och sälja nästan alla de unga :( Nu blir de gamla sjuka till höger och vänster. Jag visste ju att framåt hösten så skulle flera inte klara det längre, men det var framtiden tyckte jag. Nu är vi snart i augusti, framtiden är rätt nära nu, deras framtid. Eller rättare sagt, slutet på deras liv.
Jag räknar med att snart kommer Snöboll, Astrid och Filemon att behöva avlivas och sedan även min jättetama blåa dvärgvädur :(
Sedan är det bara att hoppas att nästa gäng vill vänta tills i vinter eller kanske till och med tills nästa år.


21/7. Jag letade i dag efter information om influensan A(H1N1) eller "den nya influensan" eller "svininfluensan". Kärt barn har många namn ;)
I alla fall så hittade jag en bra sida från myndigheternas krisinformatin som har frågor och svar som täcker de flesta frågor man kan undra över. Så för att alla lätt ska kunna kika där så la jag in en länk på framsidan!
Lite kortfattat:
Influensan slår så hårt pga att det är tre influensor som muterat ihop, människoinfluensa, fågelinfluensa och svininfluensa. Så det är en koktail av de andra tre. Vilket gör att eftersom vi människor inte träffat denna sortens influensa så har vi ingen imunitet mot den. (Spanska sjukan var en fågelinfluensa som muterade till människor.
De flesta får bara lindriga vanliga influensasymptom.
20-40% beräknas drabbas.
Vaccin till alla kommer i oktober.
Ännu är knappt 350 smittade i Sverige. Av dem är bara 38 smittade inom landet. Så med andra ord är det inget som fått fäste och tagit fart i Sverige ännu, så troligen hinner alla bli vaccinerade innan.
Två sprutor var ska vi alla ha.
Ammande barn får visst skydd av vaccinerad mamma.
Man ska inte klia sig i ögon, mun eller näsa när man är ute i affärer mm. Tvätta händerna ofta och alltid så fort du kommit hem.
Tvätta frukt och grönsaker, du vet inte vem i affären som tog i dem innan dig


18/7. Vi köpte hårfärg på sprayburk på Sjöbomarknad i går. Så nu är både mina söner och mina små pudlar i många roliga skarpa färger!
Kul att skoja till det ibland!
Gäller att sova med ett öppet öga i natt, så inte en son kommer smygande med färgburkarna och färgar mig! Men det går ju av i 2 tvättningar av håret ju!!

13/7. Vilken dag :S

Jag brukar inte ta med vårt familjeliv här, men gör ett undantag nu.

Jag har varit på barnreumaten med bägge sönerna på deras halvårskontroll.
En ny döbra läkare, ej svenskfödd. Nya kvastar sopar bäst, och det märktes. Nya tankar och ide'er
Den yngsta har blivit bättre och slipper åka dit igen om det inte blir värre igen. Så var det planerat sedan innan med så inget nytt där.
Den äldste har de fått nya tankar om. Kanske är det inte fibromyalgi.
Läkaren kom med två nya ideer. Dels mötte han oss redan innan vi hann sätta oss med frågan "har ni psoriasis i släkten?" och det har vi. Läkaren tyckte att Toms smärtor som bara blivit värre för varje år liknade de smärtor man får vid reumatism som kommer pga psoriasis i släkten. Och den sorten visar sig inte i blodprov. Så nu ska de spruta in isotoper i Toms skellett så att det ska börja lysa i en röntgen på av inflammation angripna skellett-ställen. Men inte säkert, han kan ha det ändå utan att det syns då heller :(
Fibromyalgi är ju bättre, man blir ju inte så handikappad av det. Vi får hoppas de har fel nu i sina tankar.
De hade fler förslag. De reagerade på att Tom är 190cm, vilket är mycket högre än alla i vår släkt. Och att han växer ännu trots att han är 18 år fyllda. Så de tog hormonprov på honom för att se om det kunde vara hormonrubbning, det skulle visst med kunna ge liknande problem. Läkaren lugnade sig lite med den tanken när han insåg att Tom startade att växa sent!! Men de tog blodprover på det i alla fall. Bra att gardera sig ju!
I alla fall så visade det sig att han är inflammerad i fötterna nu trots max dos naproxen :(
Så han får inte lov att promenera mer nu, bara gå på sjukgymnastik i vatten. Skräp.4/7. Marsvinen fick inte komma ut förrän kl 18 i kväll pga värmen. Vill ju helst inte ha ett gäng helstekta grisar i trädgården :S

3/7. Jag har haft illamående och magkrampor i flera dagar nu, det strålar ut i ryggen med, jag undrar om det kan vara de nya knarkplåsterna? Kasst är det i alla fall. Är det inte bättre på måndag så ska jag ringa doktorn :S

1/7. Juli? Redan? Hur gick det till?


28/6. Marsvinen har fattat galoppen nu, att är det bra väder ska man ut o beta gräs varje dag! När de kommer ut så känner de sig hemma direkt! Kul! Gårdsgeten älskar att ha dem där ute. När de inte är där så står hon och tittar in i burarna och letar efter dem! Gulligt!

27/6. Så underbart! Marsvinen kan vara ute hela dagarna nu! Bara jag är hemma och har koll för rovdjur. De var rätt slöa, låg bara i sina bon under hela dagen, men i kväll var de ute och kutade och kollade! De har blivit mindre blyga nu och kutar glatt över gräset!!! Vi bara satt och tittade på dem i kväll! Jag väntade med att ta in dem till kl 21!

Vi har två igelkottar här. En gigantisk en som bott här i några år och är tam, bryr sig varken om oss eller hundarna. Den andra är mindre och ilsk.
Vi har inte fått bebisar här från dem, så jag antog att det var en hane vi hade.
Men antingen är den sjuk eller så är den full med bebbar! Även när den inte rullar ihop sig så är den lika bred som den är lång. Nu har den varit borta i 3 dagar, vi var oroliga, men tänkte samtidigt att den nog får ungarna nu. Men i kväll var den här och den var lika rund ännu. Vår fina boffe-kotte!!!


 


Min mamma gav bort sin ena 8-åriga pudeltik Lycki i vintras. Mamma flyttade till lägenhet och hon klarade inte av att gå med tre pudlar i kopplel, de välter henne. Hon trodde hon hittade ett bra hem, en bekant kände en trevlig familj.
Nu efter 5 månader så fick mamma igen Lyckie. Hon hade kissat på deras fina matta och de hade inte råd att ha henne pga det.
Vi grät när hon kom hem.
Den glada hunden som älskar barn, hon var vanvårdad, pälsen tovig och ovårdad, pga stora tovor vid underlivet så kunde hon inte tvätta sig, det var tjocka kissiga tover där. Hon är rädd, gömmer sig under bordet och under soffan. När barn närmar sig henne så hugger hon direkt. Tar man snabbt i henne så skriker hon. Stackars stackars hund. Tänk, en väl omtalad "trevlig" familj med två döttrar som inte var små, hon som skulle få det så bra. Här är bild på henne, hur hon såg ut när hon kom till mamma i måndags och hur hon ser ut nu efter att ha blivit klippt.
Hur kan folk? Och dessutom "en rar o trevlig familj".
26/6. Fick mail av Veronika Smörblommans. Hon har kollat runt och upptäckt två saker med smörblommor (Passande med tanke på hennes marsvinsnamn va!)
Hon hade hittat en bra sida med giftiga växter! Jag tittade där och kom då på det roliga...
Och det roliga var att den sidan hon använde sig av insåg jag att jag länkar till på min egen hemsida!!! Under Tips och råd-sidan!
Inte klokt, jag har en gift-länk själv och tittar inte ens på den!
Tack för ditt mail Veronika!
Jag har satt länken lite här o där nu så folk ska se den (Kanske till och med jag?)
Det är så att "äkta" smörblomma som växer uppåt och buskigt och som även är fridlyst och sällsynt, den är mycket giftig.
Den vanliga revsmörblomman, den det kryllar av överallt, den är inte giftig.
Det finns även en annan sorts buskig smöblomma som inte heller är giftig.
Jag ska ta foto och lägga in här och försöka reda ut vilken som ser ut vad mm, så man kan kolla lätt och smidigt vilka det är man har i trädgården!
Det förklarar varför mina getter inte dog när de krängde en hel åker med smörblommor en dag och jag darrande tittade på dem och undrade när de skulle dö! Och de överlevde och mådde bra, men jag tänkte att getter tål kanske mer?

24/6. Kasst är det, jag har haft migrän 4 dagar i rad nu, grink.

Jag har glömt en sak jag tänkte skriva om.
Smörblommor.
Jag vet ju sedan gammalt att smörblommor är giftiga, När jag var ung vet jag att de pratade om att 2 olika bekanta haft kor och häst som dött av att äta det.
Jag har sökt överallt för att veta vad som gäller, hur giftiga är de och vad på dem?
Jag har nu hört olika saker från olika håll, dels att det finns 2 sorters smörblommor, en lågväxande och en buskig och att den lågväxande ska vara mycket giftigare.
Sedan har jag nu hört att det bara är blomman som är giftig.
Vad jag säkert vet efter att ha testat själv på marsvinen är att torkat i hö är de ofarliga.
Men jag har letat nu och efter vad jag sett så hittar jag inget om att det bara skulle vara blomman som är giftig. Det enda med den uppgiften har jag hittat på en sida med råd till hästägare. Var hittade hon den informationen då?
Däremot hittade jag på en blomsida att hela växten är som giftigast under blomningen.
Jag hittade på en blomsida att den är giftig, men inte dödsgiftig. Frågan är vad som gäller då, en enstaka blomma eller äta sig mätt på det? Den är skarp i smaken pga det giftiga, så djur borde av den anledningen kanske inte käka en massa frivilligt av det.
Huvudreglen för betande djur brukar ju vara det, att när de betar så låter de bli de giftiga sakerna pg smaken. Men plockar du det och ger dem det i en hög framför nosen, så äter de vad som bjuds. Vare sig det är hästar eller marsvin.
Därför ska man vara extra noga när man plockar till dem och behöver inte vara så noga när man sätter dem på gräsmattan.

I alla fall fick jag hjärtat i halsgropen för 3 dagar sedan. Jag satte marsvinen på gräsmattan. Smörblommor fanns det en här och en där, men mest gräs ju. Louis gick raka vägen bort och tog en blomma av smörblomma och käkade den på en sekund, jag skrek. Efter en liten stund så gjorde Ploppan samma sak. Shit tänkte jag, nu är det kört. De gick över till gräset och betade vidare på det. Jag gick där och tttade och tittade på dem, vad ska hända nu? Men tiden gick och ingen av de två fick någon reaktion alls på något sätt.
Så smörblommor är giftiga, men de dör tydligen inte av en enstaka blomma. Känns ändå rätt bra att veta. Jag som haft fullkomlig panik för att få med någon när jag plockar gräs åt dem. Klart jag ska vara lika noga nu, men man behöver i alla fall inte vara hysterisk angående det.


22/6. Filemon är inte Rudolf längre! Nosen är skär igen och inte röd. Och svullnaden har gått ner det mesta. Puhh, gamle farbrorn.

21/6. Det var så varmt ute i dag att jag tog även ut gamle Filemon på gräsmattan. Men det skulle jag inte gjort. Plötsligt hörde jag hur han skrek och skrek. Jag sprang ut och tog upp honom och hans nos var röd och 3 ggr så stor som vanligt (ganska gullig nos). Stackars stackars honom. Han kan andas som han ska, men han sover hela tiden nu. Hmm, i och för sig gör han ju det alltid annars med. Men nu känns det värre att se honom där under täcket. Med denna stora röda nos. Min lille Rudolf.

21/6. Har fått ett smärtstillande (narkotiskt) plåster av min läkare nu mot värken. Hon har inte testat det innan, så jag är visst ett experiment då! För henne i alla fall, det fanns hemma på apoteket, så uppenbarligen är det fler i Hörby som använder det. Ett plåster vara en vecka, började i fredags. Tycker att lite av topparna tar det, i går kunde jag koppla av lite bättre på kvällen. Ska avge rapport till läkaren på tisdag.

17/6. Har kommit på att det går fortare att bära ut och in marsvinen nu för att beta gräs än att plocka gräset till dem, när de inte är fler. Speciellt som mina söner hjälper till att ta in och ut dem :) 3 korgar med marsvin, det blir ju bara en korg var.
Tog ett par foto där ute med, men kameran min vill knappt mer.

11/6. Ibland blir det skoj! Eduardo som köpte Linn av mig för 2 år sedan mailade och ville ha Pride nu! Så Pride flyttar till Spanien till SM!!

8/6. Då har nu 7 marsvin till flyttat. Sammanlagt 36 marsvin på 5 dagar.

4/6. Då har första gänget på 9 marsvin flyttat till Diana nu. De tre musketörerna, Joey, Palle, I'm Staying, Kim och Dynamite.
Det var en bur och en box plus 3 bort från hon-boxen.


3/6. Uppfödningen dras ner rejält.
Många marsvin säljs ut.

22/5. Tiden bara flyger iväg. Man har så ont om tid när man är sjuk. Hela livet måste hela tiden planeras så man orkar och klarar av bara de vanligaste hemmasysslor. Handla mat en dag, sjuk resten av dagen + nästa dag. Sjukgymnastik, sjuk resten av dagen och en del av dagen efteråt. Städa lite, sjuk igen osv osv. Jag har inte hälsat på en kompis eller familj på 3 veckor nu, tiden finns inte för allt sjuk man är :(
Tur man har djuren som håller modet uppe på en. Och barnen framför allt. Och min tro.

Aj vad jag är kass i hela mig :(

11/5. Snygging är insatt under hanar igen. Han försökte flytta men fastnade ett halvt år på vägen. Nu fick han i stället flytta hem igen och det känns bra!

1/5. Marsvinen får gräs o maskrosblad varje dag nu i stället för grönsaker!
En dag försökte jag klippa lite på gräsmattan. Gissa vad marsvinen vrålade när jag kom in o luktade mosat gräs! Jag lovar, det rådde lynchstämning av hög grad. Jag fick dricka mitt kaffe med tillhygge sidan om mig som försvar, om i fall att.....

25/4. Fick köra min äldste son till jourläkaren i Eslöv i dag, då han hade feber och smärtor för varje andetag han tog. Han blev ordinerad, ja det är sant, kaffe!! och allergitablett. Det var så att vare sig det var virus eller bakterie så lugnar kaffe o allergitablett ner svullnaden i luftrören! Och mycket riktigt, bara 15 minuter efter kaffet hade han mycket mindre ont, MYCKET mindre ont!!!
Då fick man lära sig något nytt i dag med!!!
Om han blir sämre igen skulle vi dit igen sa de.
5/4. Påsklov i morgon, jag ska sova länge!!! Men kl 13 ska bägge sönerna på sjukgymnastik, den ena på varmvattenbad och den andra på muskelträning. Det har vi inte påsklov från.

4/4. PÅSKLOV!!!!!!!!!!!!!!
Underbart, att slippa klockan på morgnarna!!

Jag har klippt lite gräs här o där, små strån, men med lite tålamod så blev det en näve var till dem! Skönt att gå där ute i solen och strosa! Gräs tror jag är bättre än allt annat till sjuka marsvin, fullspäckat med vitaminer och energi. Men i går var det segt (eftersom jag var magsjuk), och i dag gick det inte alls.
Skönt det nästan är över. Tur yngsta sonen var frisk nog att fånga sjuklingarna till mig så jag kunde ge dem antibiotikan i dag.


26/3. Jessica har varit här (hela dagen!) i dag och hämtat HerrMelin! Trevligt!
Samtidigt så lämnade hon Iller som jag ska låna för att para ett par honor med! Vi bytte, parningarna mot skinnyn!

Är i alla fall glad för en annan sak! Har en satinhona med ungar som fick eklampsi i går. Hon vinglade omkull och musklerna vibrerade på henne. Jag satte in kalciumbrustabletter direkt, och upprepade det en gång i halvtimmen, men hon mådde inte alls bra i början. Men en timme senare blev hon stadigare och nu verkar hon återställd!!!
Skönt, det behövde jag efter sista tidens otur.


23/3. Har rensat lite i dagboken, tagit bort lite tråkigheter jag inte vill påminnas om.

18/3. Förkylningen börjar ge sig =)

15/3. Är sjuk. Feber, vrålont i halsen och hostar. Migrän ovanpå det. "Jippi"

13/3. Totalt kass.

11/3. I går så såg jag något jättekul!!
Jag ger skinnyna ibland kligröten i burklock i metall (typ majonäs o gurka-lock), låga och platta och bra. Slimy tog upp sin i munnen och kastade runt den i buren, tog den igen och kastade igen. Om och om och om igen!!!!! Det var så underbart och kul att se!!!!
Ibland vill man ha en videokamera.

9/3. Haft en jobbig vecka med en sjuk mamma =(
Lyckligtvis så verkar det bättra sig nu i alla fall.

Oops Snygga Vivianna fick cert i helgen! Grattis Jenny! Bild på Vivianna finns på första sidan.

I dag har jag haft en underbar eftermiddag!!!
Pling och Linda var här och vi pratade o pratade o pratade!! Lite kaffe slank ner med i slutfasen!
Mycket trevligt och mycket uppmuntande besök med en massa marsvintittande och diskuterande!!!

21/2. Onsdag torsdag fredag har jag legat i migrän igen :(

31/1. Ligger i migrän igen, 5 dagen denna veckan, kasst.
Har uppdaterat lite uppgifter o bilder här o där.
Hmm... tänka, tänka, tänka.
Hmm, nej tänka kan jag ju inte heller med migrän. Jo, den börjar släppa, men wow vad snurrig jag är av tabletterna mot den! Fniss..

9/1. Vääldigt ont i ryggen i dag, mycket värre än i går, men det är ju så svårt att aldrig bocka sig ju eller att inte sitta alls :(

6/1. I dag är ryggen lite bättre, nerven är inte i kläm längre, så nu kan jag gå lite om jag tar det försiktigt!!!!

5/1. Ryggskottet är lika illa ännu, jag kan knappt gå ens.

Bild på äldste sonens hund Vippsi när hon busat med papper. Svårt att spela oskyldig kanske.
3/1. Fått jätteryggskott, kan inte göra någonting, känns som om någon då och då kör en kniv rakt in där, mycket kasst.

1/1-09. Notera, jag skrev rätt årtal!!!

31/12. Läste någon jag tyckte var spännande i dag på Dagens nyheter online:

Kan ha hittat okänd havsvarelse
Den svenska Antarktisexpeditionen har haft kontakt med en väldig och sannolikt tidigare helt okänd havsvarelse. När man skickade ner sin "CTD-sond", som mäter tryck, temperatur och salthalt samt tar vattenprover, till 250 meters djup under isen fastnade något mycket tungt i den.
När den kom upp till isen visade det sig vara något mycket stort, flera kvadratmeter, och mycket tungt. Vid ytan lossnade det och försvann.
Vad det var för något vet man inte, men spekulationerna om att det var en jättebläckfisk kan avfärdas eftersom det inte stämmer med de vävnadsbitar som fastnade på sonden.
Sälforskaren Tero Härkönen tittade på vävnaderna i mikroskop och kunde så se att det fanns organeller, det vill säga cellernas inre organ, men att det helt saknades egentlig cellstruktur. Han skriver från Oden att han bara sett en sådan uppbyggnad hos maneter och hydroider.
Mysteriet tätnade alltså, men vävnaderna är bevarade för senare analyser.


26/12. Läste på expressen på nätet i dag, ja där var en film med om det. Att de i Peru detta året på flera ställen bytt ut julskinkan mot både billigare och nyttigare... marsvin...
Fast i Sverige äter vi ju kaniner, det är väl lika illa det.
Även om jag gillar marsvin bättre.
Att kela nu alltså, inte äta.
Fast å andra sidan vet jag ju inte hur de smakar, så det kan jag inte yttra mig om.
Ska jag vara ärlig tycker jag väl att äta en snäll go gammal ko eller en kanin eller en häst eller ett marsvin spelar väl inte så stor roll kanske. Man vill ju i alla fall inte kela den innan, vilket djur det än är.
Ganska sjuk sak egentligen, att äta djur, döda dem för mat, väldigt otäckt överhuvudtaget.
Och jag är ingen vegetarian, men inte tycker jag det är rätt, att vi ska döda djur o äta. Men ändå går det av gammal vana, suck.


22/12. Är jättedålig av min värk nu, helt kass kan ingenting. Soffan o citodon hela tiden (gnäll, gnäll!!)
Tur att min äldste son delar marsvinsintresset med mig, så han tar allt det tunga. Allt i bytningen fixar han ut och bära in spån o mat från bilen. Annars hade jag inte kunnat ha dem ju.
Nu är marsvinen till sådan glädje. När jag har ont är de så bra att ha som distrahering så man får annat att tänka på.


17/11. Migrän i dag igen, kasst.

En vän till familjen har dött i helgen, en snäll kille som gärna hjälpte till alltid om man behövde hjälp. Körde hem på lördagkväll och något hände, de hittade honom död på vägen med ljuset på moppen på. Troligen en akut sjukdom.
I fredags pratade han om att han nu på onsdag skulle hälsa på sin 80-åriga mor, hon har hjärtfel och han visste ju inte hur länge han skulle få ha henne i livet.
Mycket tragiskt, man kan inte fatta det, han var ju så pigg och så snäll.

16/11. Skulle varit på sammankomst i dag. Och har migrän för andra dagen i rad så jag missar sammankomsten, så jag är ledsen i dag. (ynk, ynk)


5/11. På västfronten inget nytt.

30/10. Är deppig för tillfället, blir lite mindre aktivitet på hemsidan då.

19/10. Min vovve mår bättre i dag!

18/10. Har en jättesjuk hund. Jag är jätteledsen och den är jätteledsen. Troligen blodförgiftning, han får antibiotika och smärtstillande nu. Men det känns som om han ska dö. Att han är en pipsill i sig gör ju inte saken lättare :S

4/10. Oj, vilken jobbig dag, men så kul ändå! Halvligger nu i soffan, fullproppad med citodon, med tangentbordet på magen, ett öga på tv-n och ett öga på datan =)

Jag fick i alla fall samlat ihop djuren som skulle levereras i Landskrona i dag.
Vilken cirkus innan de var ihopsamlade!!!
Hahaha, snacka om stressad Maria!
Tack mina söner för er hjälp! Annars hade jag blivit mer försenad än de 30 minuterna jag blev.
Tack mamma för att du följde med som sällskap!!

Vad härligt att träffa alla som man chattat så mycket med och aldrig sett Live! (Therese, Jenny och Vickan tänker jag nu på.)
Tack för alla kramar jag fick!!!
Underbart att se er igen, Ylva o Jessi och Helena och Eva och fam Bengtsson och Emmy och Mimmi o Sandra, (har jag glömt någon så bli inte ledsna, jag är ganska hög på värktabletter just nu)

(hahaha! Snygging leker popcorn runt Överstinnan just nu, han far runt som en fjåne!! Hon blir dösur på han och skriker och surar!

Ja, det var en hel massa, är det svårt att förstå för att jag rört ihop det så får ni ha överseende!


2/10. Var med Varulva hos veterinären innan i veckan. Varulva rosslar, jag var rädd det var lungorna, det kommer och går. Men nu kollade veterinären och det låter bra i lungorna, det är någon förträngning i näsan, eller rättare sagt lite längre ner. Så inget som påverkar henne, mer än att det låter. Skönt, man är ju van vid att ha henne springade runt lös i hela huset nu, blir tomt när hon inte är där med. Elasha fick sluta sina dagar hos veterinären med pga hennes 4 hjärnblödningar

Blåtungan är här, snyft. En gård en mil bort har fått konstaterat Blåtunga på kossorna. Krisgränsen med riskzon ligger på 2 mil åt alla håll. jag ligger en mil därifrån. Snyft, min lilla get. Ringde veterinärerna och bad om vaccin, jag kan ju själv ge henne om de inte hinner. Men nej, det ska göras enligt EU, så jag får inte lov att vaccinera min get nu och inte veterinärerna heller.
För det första så har vaccinet inte kommit ännu. För det andra så måste vaccineringen ske helt enligt planering, inte en här o där.
För det tredje så ska först kor och sedan får och sist getter vaccineras.
Det är knott som sprider det och här är ju myrmark ute. Ska min lilla get hinna klara sig? Får man lov att strypa Eu för att de har sådana dumma krav? Jag ska i alla fall bara låta henne vara ute en stund mitt på dagen och i stallet resten, så hon är inne i stallet när eftermiddagen kommer med alla knott som vaknar då.


15/9-08. Vi har mycket stor sorg i dag, vår 14 år gamla hund Butterfly, en tibetansk spaniel, blev avlivad i kväll. Min son som är 17 år, han fick henne när han var tre år gammal. I alla år har hon sovit i hans säng, så för honom blir det inte lätt att hantera. Hon somnade lugnt hos veterinären i alla fall. Beslutet togs efter att hon varit blind i 2½ år. Men nu började hon få vissa dagar med senilitets-attacker, då hon plötsligt inte hittade här hemma och om vi ropade på henne så kunde hon lika bra gå bort ifrån oss. Dagarna emellan var hon normal o hittade allt. Men vi ville inte låta det gå så långt att det bara var kasst innan hon dog. I torsdags tills i dag hade hon turen att få vara frisk i hjärnan, så hon var sig själv när hon dog.


Räknare startat lördagen 29/10 2011
(av nyfikenhet för hur många som läser dagboken)