Oops Marsvin
Välkommen!
Till Salu
Gås kläcks
Höns
Marsvin-delen
Djurhistorier
Roligt + tidsfördriv
Skojlänkar
Tidsfördriv
Onödig fakta
Historier
Filosofihörnan
Weird Al Yancovic
Nyheter i världen
Bra råd i livet
Vad säger Bibeln?
Gallerier
Länkar
     Filosofihörnan eller kåserier

 

 

Varg eller inte varg - det är frågan.

 

Funderar lite angående vargarna här nere i Skåne nu.


Jag vågar inte släppa ut hundarna ensamma på kvällen och jag går inte ut ensam med hundarna när det mörknar sedan vi fick ner vargarna hit i fjor. Jag gjorde det en gång, men blev rädd och sprang hem. Inte rädd för mig själv, där litar jag på ulven, nej det jag är rädd för är om den kommer och framför mig dödar mina hundar, som jag läst hänt många gånger, till och med när folk gått med sina hundar i koppel. 12-30 hundar blir dödade av varg varje år.

Lite trist att det fria livet med hundarna försvunnit till viss del, men jag vill knappast ha hundarna uppätna. MEN det är det värt för att vi ska ha varg.

Man måste ju anpassa sig.

Ska jag vara ärlig så har vargen faktiskt räddat livet på min älskade 1,9 kg lurviga pudelmix! Gången jag nämnde ovan, jag gick ut med hundarna i skymningen. Så insåg jag att kommer en varg så kan jag inte ensam skydda hundarna, så jag vände mig omedelbart om och skyndade mig hemåt. När jag kommit en bit så låg Nudel där framför mig, död, hjärtat hade stannat och han andades inte. Hade jag gått rundan så hade han förblivit död. Nu kunde jag i förtvivlan uppväcka honom igen. Den historian får ni senare, vad som hänt honom (det var inte vargen i alla fall). TACK VARGEN!

 

I söndags skulle det vara bästa natten att se på stjärnfall! Vi gick ut och satte och tittade, jag och äldste sonen. Det var de största stjärnfall jag sett, de var nära och jättestora och en fick till och med ett sträck efter sig som dröjde kvar. Coolt! (måste fortsätta missbruka detta ord nu en stund!)

Men mindre coolt var det när hundarna började morra och tittade ut över den kolsvarta åkern, de var rädda. Jag stålsatte mig, vi var ju två människor, det borde väl inte bli ett hundblodbad. Men efter en stund så blev jag så pass rädd av deras morrande att jag gick in. Snopet. MEN, det är COOLT med varg!


De är ju stora, våra  vargar på norra halvklotet, mycket större än resten av världen (det visste jag inte innan) Normal varg är 80-90 cm i manken (sedan huvudet över det) och 35-55 kg.

Men ändå, visst är det COOLT med varg!

 

Jag har små hundar, runt 2 kg. De lever ett fritt liv, ute på landet, fria, kattlucka i dörren så de kan gå in och ut som de vill även på nätterna.

Eller rättare sagt, kunde. Nu stängs alltid luckan nattetid.
På våren och sommaren stängs kattluckan på natten sedan några år. Då får hundarna inte vara ute ensamma någonsin på natten pga räven med sina valpar. Jag fick ynnesten att se dem ett år på ca 4 meters håll, rävvalpar är adorable! MEN en räv tar gärna en hund på 2 kg. Och katter slinker med ner.
Rävhonan har troligast tagit vår ena katt, min favorit Lurven, nu för 4 dagar sedan, fasansfullt, jag gråter massvis och ropar och lockar.

Men inte vill jag att vi ska vi utrota rävarna för det. Även om jag VÄLDIGT gärna gett denna räven ett rejält kok stryk.
I fjor tog rävmamma 5 hönor på en timme, kl 17 på eftermiddagen när det ösregnade. Smart! Jag såg den springa iväg 7 meter ifrån mig med sista hönan i munnen, det var hemskt. Men samtidigt, jag var 7 meter från en vacker väldigt stor räv! Coolt!
Så visst är det coolt med en räv här! Jag ser den vi har här som min olydiga bråkiga vovve. I normala fall tar hon en höna var tredje vecka, det kan jag acceptera, hon bor ju här och jag gillar med kyckling så jag förstår henne.
Troligen tog en räv brorsans ena katt alldeles nyligen. Den försvann samtidigt som räven tog en höna och en tupp av honom.

 

Så räv eller varg för så små hundar som mina och för katter gör inte så stor skillnad. Jo, deras död blir väl inte så utdragen av vargen.

 

Förr, innan jag blev så sjuk så hade jag flera mjölkgetter, allt mellan 5 och 17 st. I och med vår räv, så tog jag in samtliga under nätterna under våren när de skulle föda sina killingar. Min tanke var att blodlukten skulle kunna få räven att lockas dit och ta ungarna och kanske mamman med om hon är liten och ligger ner  och fullt upptagen med att föda, en del getter är rätt små. Så jag vågade inte chansa på att ha dem ute i den situationen.

Att det är en varg nu förutom räven hade knappast gjort att jag tagit in dem mindre, men det hade inte heller ändrat situationen.

Så jag kan förstå fårägarnas rädsla för vargen, men jag kan inte förstå att de inte gör som jag när de ser faran. Rättar sig efter situationen och tar in djuren på natten.

Getter är duktiga rymmare, särskilt de små killingarna så jag fick på hela min mark ha 5 trådar. En bara 15 cm över marken, nästa 30 cm, nästa ca 50 cm, nästa ca 80 cm och den sista 120 cm. Annars blir inte en get kvar där. Och marken måste ju skötas runt staketet  så strömmen blir intakt. Min mark är dessutom ojämn och jobbig, så det var mycket pysslande (och gråtande) på en del ställen för att i gropar och höjder ändå få det tätt. Men jag ville ha mina getter lösa på bete.

Kunde jag med mina getter så känns det som att fårägarna med kan med sina får. Visst, självklart är det mer jobb än vad som är vanligt med får i Skåne.

Men situationer ändras, så gör det hela livet. Jag blev sjuk och fick göra mig av med djuren, det ville jag absolut inte, men det var bara att gilla läget. Samma med vargen, man får ta skeden i vacker hand och acceptera läget.

Jag sköt inte min rävhona för att slippa jobbet och jag tycker inte vi ska skjuta vargen heller. 

Det är ju coolt att ha dem, det hör ju till! 

 

Men samtidigt, självklart så anser jag, att skulle en varg visa intresse och nyfikenhet mot människor och tappa respekten för oss, då måste den vargen avlivas, vi ska ju inte behöva vara rädda för våra barns säkerhet.

Det finns tyvärr farliga människor och självklart så finns det även farliga vargar, vi måste skydda oss från dem vilket det än är.

Allt måste ha balans.

 

Bilar dödar 540 människor i Sverige vart år, nog drar vi oss inte för att köra och bada för det. Men händer någon olycka på väg till badet så blir man självklart förtvivlad och undrar varför man inte blev hemma.
Mellan år 2004 och 2012 så dödades 2 människor och 18 skadades av björn i Sverige. DEM skulle jag inte vilja ha här nere. Man kan låsa in sig eller klättra upp i ett träd för vargen. Men björnen klättrar bara efter och kan ofta ta sig in med.
2-3 personer per år blir dödade genom vådaskott i samband med jakt. Svampplockarens famlij ångrade sig säkert bittert att de inte blev hemma eller gick på bio.
I Sverige mördas 100-170 människor och 60 000 misshandlas - varje år.
Älgolyckor orsakar ungefär 10 människors död varje år i Sverige, och runt 500 skadade.
Man måste ju se till helheten.

 

 

 

 

 

OBS; spoiler på I am Legend


I am Legend - Svininfluensan

Den nya influensan, A (H1 N1), så kallad svininfluensan, kärt barn har många namn.

Jag satt och funderade en dag. Tills den hemska sanningen gick upp för mig, bara som..ja..som ett blixtnedslag…typ…

I am Legend. Tittade på denna framtidsfilm för ett tag sedan, jag tyckte den var rätt bra, även om slutet var kasst. Jag vill ha lyckliga slut, ÄVEN för huvudrollsinnehavaren, inte ”bara” för hela mänskligheten.

Men nu ramlade polletten ner (äntligen!)


I am Legend är en profetia eller en dokumentär, vilket det är beror på när du läser detta, om det är före september 2009 eller efter.
Alltså ett faktum, något som faktiskt sker
(eller har skett, fortfarande beroende på när du läser detta)

Ser ni inte likheten?
Ett aggressivt virus.
En världsvid fara som hotar hela mänskligheten på hela jorden år 2009, i alla länderna. En pandemi.
Ingen kommer undan.
Det sprids. Sakta till en början, men säkert, så säkert.
För att sedan öka takten mer och mer, skörda fler och fler liv. Ingen kommer undan. Ingen mer än de som är immuna eller helt isolerade.
Var du än går lurar de smittade. I affären, på torget, i biblioteket t.o.m. i det egna hemmet, när någon med dold smitta tar det med sig in. In i ens, som man trodde, trygga lilla värld, ens hem.
Ens allra närmaste vänner kan vara den som smittar en. Ens familj kan vara den som smittar en. Ens kära hund!!! Okej, gris då. Ens kära gris!!!! Lilla kanariefågeln i sin lilla bur!!! Duvorna i parken! Kotletten i frysdisken i affären!!!
(Vaddå oseriös, det är ju en kombination-mutation av människoinfluensa och fågelinfluensa och svininfluensa, förneka det om du kan!!)

Nu pratar de om en massvaccination.
MEN HALLÅ!?!?!?!
Såg ni inte hur det gick i filmen?
Vad hände EFTER vaccineringen?
Inte blev det ett dugg bättre i alla fall. Snarare rätt mycket sämre. Verkligen betydligt sämre.
Bägge gångerna. Första vaccinationen startade mardrömmen, den andra vaccinationen dödade försöksobjekten.
Gillar inte tanken där riktigt. De ska alltså spruta in något som de själva massproducerat, in i våra kroppar. När det väl är där inne, så kan man inte få ut det igen. Då är loppet kört. Allvar, det är kört.
Hmm… biverkningarna. Ingen vet vilka ännu.
Och om det massproduceras så enormt, är de verkligen lika noga med allt? Eller handlar det bara om att få ut så mycket så möjligt, för att tjäna på andras olycka? Bara lilla Sverige ska ha 18 miljoner doser vaccin. 18 miljoner nålar. AAj.
Jag skulle vilja se tillverkarna själva ta en random dos och injektera sig själva med den, INNAN jag tar mina 2.
De testar det just nu…PÅ VAD? PÅ VEM? Fångar? Barnhemsbarn?
Om det är ok nu med biverkningar
(de sa det var säkert i I am Legend med, alla var SÅ glada) Hur är biverkningarna om några månader? Vad händer då?
Ok, jag har aldrig gillat solen, så det stör mig väl inte om jag inte kommer att tåla den. Men mina stackars pudlar då? Kan ni föreställa er pudlar nakna utan päls? Och villt hotfullt morrande? Blotta tanken på denna synen skrämmer mig allra mest. Inte morrandet, utan just pudlar utan päls. Förstår ni mig?
Tänk om det sprids till marsvinen med? Kan inte ens tänka tanken på ett skrikande naket marsvin, bara tanken är ju motbjudande…
SUCK…

Och inte ett dugg kan man göra för att påverka det hela.
Naturligtvis så tvättar man ju sig noga när man handlat. Tvättar sig igen efter att man packat upp varorna. Tvättar grönsakerna noga innan man äter dem. Undviker folkmassor. Slutar kela familjegrisen. Släpper ut kanariefågeln.
Men inte kan man låsa dörren för familjen.
Eller….hmmm, tror jag ska byta ut låset i morgon. Eller om jag har riktig tur så kanske någon låssmed som har nattöppet?


*****************************

Det blir bara bättre och bättre!

Sist jag skrev så var det nyligen konstaterat att kaffe var nyttigt.
Nu kommer nästa underbara grej!
Läste det på nyheterna på nätet:
Klotter är bra för minnet!!!

Svt 28 Februari 2009
Den som tror att de som sitter och klottrar under en föreläsning är mindre uppmärk-samma, än de som inte gör det, tror fel. Det visar en studie vid universitetet i Plymouth, i sydvästra England.
Klottrare visade sig ha lättare att minnas vad som sagts, än övriga åhörare.
40 personer fick lyssna på ett band med åtta personer som deltog i ett samtal. Uppgiften var att komma ihåg namnen på de åtta. Halva åhörargruppen fick skugga olika former på ett papper medan de lyssnade.
Det visade sig att klottrarna mindes 7,5 namn i genomsnitt, medan de som inte hade klottrat bara kom kom ihåg 5,8 namn. Professor Jackie Andrade tror att skillnaden kommer sig av att klottrarna inte svävar ut i dagdrömmerier.


Tänk, detta skulle alla lärare få akut direkt information om!!!!! Revolutionerande för skolan. Hur många kan inte bli små Einstein nu?
Detta är ju nästan livsuppehållande information!! Livsnödvändigt!!!

..........Synd infon inte kom när en annan gick i skolan.....

Om man leker med tanken...klotter ger bättre minne. Mer klotter borde ju då ge ännu bättre minne och en massa klotter ger en massa minne!
Jaaa!!!! Jag hade nog varit bäst i min klass i så fall på min tid!!
Eller så rolig och bra var kanske inte den ekvationen :S
Man kan väl få lov att drömma va?
Morrrrr...
Men mina söner kan ju i alla fall få klottra på!!! Bara de låter bli väggarna...
Och jag kan få klottra så mycket jag vill på mötena utan att få dåligt samvete!!!
*****************************

KAFFE!!!!!!!

AftonbladetKropp & Hälsa
Publicerad: 2008-04-04
LONDON. En kopp kaffe om dagen kan ge skydd mot Alzheimers sjukdom.
Ett forskarlag vid universitetet i North Dakota drar slutsatsen efter en studie på kaniner.
Under arbetet upptäcktes att koffein hindrar kolesterol från att tränga in i hjärnan och bilda det plack som isolerar nervcellerna och utvecklar sjukdomen.
Stefan Holm


Äntligen är det bekräftat! Man ska ge sina kaniner kaffe!!!

Okej, vi människor då? Jag blir ju avundsjuk på kaninerna. Jodå, här kommer tröst för oss mindre lurviga.


DN:
Kaffe skyddar mot demens
Tre till fem koppar kaffe per dag mer än halverar risken att drabbas av alzheimer senare i livet. I en ny svensk-finsk studie pekas denna älskade dryck ut som ett effektivt vapen mot demenssjukdomar.
(för människor antar jag då)
- Kaffets snabba stimulerande effekt är ju välkänd, men den långsiktiga inverkan av koffein på det centrala nervsystemet har hittills varit okänd, säger Miia Kivipelto, forskare vid Karolinska institutet i Stockholm och forskningledare för studien som i dag publiceras i tidningen Journal of Alzheimer's disease.
ANDRA STUDIER HAR TIDIGARE visat att kaffe skyddar mot både parkinson, typ 2-diabetes och mot att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Nu hamnar även demens på denna lista.
- Kaffe innehåller mycket antioxidanter och andra ämnen som är neurologiskt skyddande. Därför är det logiskt att det också skyddar mot demens, säger Miia Kivipelto.
För att ta reda på om kaffe faktiskt minskar risken för demens använde sig forskarna från Sverige tillsammans med sina finska kolleger vid Kuopios universitet av uppgifter från det så kallade Karelenprojektet. Här ingår drygt 1 400 personer som finska forskare har följt sedan sjuttiotalet.
Deltagarna i studien fick redan i medelåldern svara på frågor om sin kaffekonsumtion. Tjugo år senare gjordes en uppföljning. Då hade 61 personer utvecklat demens. Av dem hade 48 personer diagnosen alzheimer. De var då i åldrarna 65 till 79 år.
ENLIGT STUDIEN FINNS ETT klart samband mellan kaffedrickande och minskad risk för demens. Personer som i medelåldern hade druckit kaffe klarade sig bättre från demensjukdomar än de som druckit lite kaffe eller inget kaffe alls. Måttliga kaffedrickare var den grupp som hade den allra lägsta risken för demens. Tre till fem koppar kaffe om dagen i medelåldern sänkte demensrisken med närmare 70 procent.
- Det är förvånansvärt mycket jämfört med andra faktorer som vi känner till. Att vara fysiskt aktiv exempelvis halverar risken för demens, säger Miia Kivipelto.

Kaffeälskare får nu ännu ett vapen gentemot dem som gärna hävdar att kaffe är ett gift.

- Jag tycker nog att man kan dricka sitt kaffe med gott samvete, säger Miia Kivipelto.
/Annika Nilsson


YES YES YES YES!!!!!!!!!!!!!!

Detta måste vara sant, sådana allvarliga saker får man inte skoja om.

Jag vet med hur nyttigt kaffe är! Under en magsjuka så fick jag en svår huvudvärk, inga tabletter hjälpte, varken huvudvärks eller migräntabletter. Efter 3 dagar så tog jag en stor mugg kaffe och huvudvärken försvann på 30 minuter!! Huvudvärken blev botad av kaffet!!

Eller..... var det så kanske att jag INTE på 3 dagar druckit kaffe pga magsjukan, så jag DÖRFÖR fick huvudvärk? Nej, så kan det inte vara, naturligtvis så måste det vara så att kaffe botar huvudvärk!!
(Sedan har ni kanske hört den med rödluvan o vargen med?)


*****************************
Städa

När man går här hemma med värk och ofta är ledsen över att ens hem är ostädat pga att man inte klarar av det, då kan man ju trösta sig med att värre hem finns :)


Läste i dag på nätet SvD Stockholm TT:
Gick vilse bland skräpet och dog i sitt eget hem...


En äldre engelsman har hittats död efter att uppenbarligen ha gått vilse i sitt av skräp och sopor överbelamrade hem. För att hitta liket fick polisen skicka in ett dykarlag försett med luftfiltrerande andnings-utrustning.

Den tragiska historien uppdagades under nyårsveckan, då grannar slog larm efter det att 74-årige Gordon Stewart inte synts till på länge i hemorten Broughton Buckinghamshire När polisen tog sig in i Stewarts radhus var stanken så stark att dykspecialisterna tillkallades, skriver brittiska tidningar.
Dykarna hittade ett komplicerat tunnelsystem genom soporna i husets många rum, och efter mödosamt sökande påträffades Stewart död. Polisen säger till lokala medier att åldringen troligen dog av törst efter att själv ha krupit vilse i tunnlarna.
Grannar berättar att Stewart samlat på sig prylar och bråte i minst tio år. Och att döma av radhusets garage kan samlandet ha pågått längre än så - där hittades en 1950-talsbil, uppenbarligen orörd i årtionden, under berg av bråte.


Oj, plötsligt är mitt osopade golv väldigt rent ändå.
Man kan knappt tro det, "ett komplicerat tunnelsystem genom soporna i de många rummen, så illa att en äldre man gick vilse där och dog". "Ett dykarlag försett med luftfiltrerande andnings-utrustning."

Man kan ju fråga sig, trivdes mannen i sitt hem? Ville han ha det så för det var mysigt med alla sina saker eller orkade han bara inte göra något åt saken?
Eftersom han samlade saker så antar jag att han trivdes så. Även om man inte riktigt kan förstå hur.


*****************************

Poliser, att vara eller inte vara, det är frågan...

För nån månad sedan så blev jag stoppad av polisen en helgnatt vid 23.30.
De sa att jag körde olovligt med en obesiktigad bil.
Jag berättade att den var nybesiktigad 4 dagar tidigare, jag fick bara ett par saker som jag skulle åtgärda och det har man ju en månad på sig att göra, det var ju vanliga mindre fel, inte körförbud.
Då sa polisen att man får bara köra till och från verkstad och besiktning under den månaden, inte vanlig körning, så jag körde olovligt sa han.
Jag blev upprörd och protesterade och han sa därför skadeglatt o surt att jag skulle kolla på besiktningspapprets baksida, så fick jag se själv.
Jag fick vänta där i 20 minuter, men sedan släppte han iväg mig och sa att jag slapp böter, bara jag inte körde mer än hem. Upprörd var jag och tänkte att jag ska ringa polisen när jag kommer hem o fråga vad de nu håller på med, man har ju en månad på sig ju.
Äldste sonen (17 år) hade feber, så han satt o hostade och ville bara hem. När vi väl äntligen blev ivägsläppta så körde jag irriterad vidare hemåt, sjuka sonen var inte glad över stoppet precis...
och vad händer 2 km bort? Jo, där står nästa poliskontroll och viftar in mig. De tror mig knappt när jag sa jag var ju stoppad 2 km bort alldeles nyss. De ringde och då nöjde de sig med att jag fick blåsa i alkotest och sedan fick jag köra hem, äntligen.

Väl hemma sliter jag fram besiktnings-pappret för att ringa och säga till polisen att de hotat mig på falska grunder.

Och där bak läser jag att... jodå. En bil som fått fel som ska åtgärdas ska besiktigas inom en månad, men under den månaden får man bara köra till verkstad och besiktning.

Vad nu, är detta nytt? Man har ju alltid haft en månad på sig ju?
Om man inte får körförbud så klart.

Jag ringer till min bilfixare som jobbar på en bilfirma. Och han konstaterar för mig, ja så har det alltid varit. Men att det är allmän praxis både bland poliser och folk, alltså allmänt accepterat att man får köra bilen den månaden man ska laga den på, så allmänt att alla tror det och gör det. Bara enormt kitsliga poliser bråkar om det.

Jaha, hur många visste detta? Hur många ska köra med hjärtat i halsgropen tills bilen är lagad innan ombesiktningen?

Nu i veckan blev min mamma stoppad av en polis. Men bara kontroll, de skickade iväg henne ganska fort. Bra det, de behöver ju inte mucka med gamla damer tycker man. I alla fall inte med min gamla mamma. (Liiite partisk får man vara tycker jag)

Nästan konstigt ändå att bli stoppad så mycket på så kort tid?

Poliser är trots allt rätt sällsynta nu för tiden. Nära utrotning. Bara ibland syns de och då verkar de komma i flock och då är de extra aggresiva med, troligen för att försöka överleva.

Synd om dem egentligen. Vem vill bli utbytt mot en stolpe med en kamera på?